Nieuws

Het Melis Stokepark in Den Haag werd op zaterdag 16 september omgetoverd tot festivalterrein voor het Oogstfeest van Groene Matties. De derde editie vond dit jaar plaats in het sfeervolle park en stond in het teken van minder voedselverspilling. Het evenement viel samen met de Nationale Verspillingsvrije Week. Om allerlei manieren werd hiervoor aandacht gevraagd; onder meer door Duurzaam Den Haag met een kraam waar energiebesparende tips werden gegeven en uitgewisseld. Honderden Hagenaars kwamen af op het duurzame evenement vol muziek, activiteiten en lekkernijen.

De MengelMoestuin is sinds woensdag 21 juni de trotse eigenaar van een Gulden Klinker. Ieder jaar reikt de gemeente de Gulden Klinnker uit aan initiatieven of actieve bewoners die een bijdrage leveren aan een schonere, veiligere of groenere buurt. Het instraten van de straatsteen met verguld plaatje werd gedaan door stadsdeeldirecteur Petra Sevinga, die vanaf augustus officieel in functie is, MengelMoestuin-initiatiefnemer- en deelnemer Zeynep Özdemir en kinderen uit de buurt. Aan de Gulden Klinker is ook een klinkend geldbedrag verbonden van duizend euro.

De troosteloze groenstrook aan de Sara Burgerhartweg in het Haagse Moerwijk staat er aankomend voorjaar heel anders bij. Talloze vrijwilligers van het Boerendorp, scholieren van de P. Oosterleeschool en buurtbewoners staken op woensdag 7 december de handen uit de mouwen om fruitbomen en bloembollen te planten. “It’s about time”, zegt Community Builder Kitty Hinkenkemper van Groene Matties terwijl ze de aarde rond een hazelnootboom aanstampt. “Ik wil dit soort voedselbossen het liefst door de hele stad zien, maar je moet ergens beginnen.”

Stadslandbouwproject Boerendorp van groen initiatief Groene Matties opende onlangs de deuren voor partners van het project, zoals Staedion, Natuur- en Milieueducatie en de gemeente Den Haag.

Op vijf groene locaties in Den Haag Zuidwest werd afgelopen zaterdag 10 september feest gevierd. Honderden mensen kwamen af op het Oogstfeest XL dat werd georganiseerd door Groene Matties met steun van de gemeente Den Haag, Staedion en Fonds 1818. Hoogtepunt was de bekendmaking van de winnaar van de Potjes Challenge. Sergio Almazo Daza uit Moerwijk won de eerste prijs, 250 euro, met zijn smakelijke chimichurri, de productie van de eerste vijfhonderd potjes en begeleiding bij de opstart van zijn bedrijf.

Sergio Almazo Daza won de Potjes Challenge van groeninitiatief Groene Matties tijdens het Oogstfeest XL afgelopen zaterdag bij Middin in Den Haag Zuidwest. Zijn zelfgemaakte chimichurri werd uit ruim dertig smakelijke inzendingen gekozen door de jury.

In het Zuiderpark in Den Haag is dit voorjaar het Boerendorp van Groene Matties verrezen. Een flink aantal vrijwilligers uit Den Haag Zuidwest leert de fijne kneepjes van stadslandbouw van Natasja Koendjbiharie. Iedere week gaat de oogst van de drie velden naar Kies! Sociale Supermarkt aan de Vrederustlaan waar cliënten van de Voedselbank Haaglanden zelf hun boodschappen kunnen uitkiezen.

Tientallen bewoners van Den Haag ZuidWest werden afgelopen zaterdag uit hun woningen gelokt door de trommelgeluiden van Bayasa. Het eerste Lentefeest in de MengelMoestuin met een buurtpicknick, de onthulling van een megaschilderij en diverse kinderworkshops was een doorslaand succes. “In de Arabische wereld is het Lentefeest een belangrijke viering. Reden genoeg voor weer een feestje”, zegt Suzanne Monnier, projectleider van Groene Matties.

De MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest ligt er nu nog kaal bij omdat de moestuintjes net zijn ingezaaid, maar één tuintje is nog wel helemaal groen. Het gaat om het lapje grond van moestuindeelnemer Abel Wolff. Dankzij slim gebruik van techniek krijgen de planten, ook al is hij er niet, altijd voldoende water.

Zeynep Özdemir, bewoner van de Pachtersdreef, vond het doodzonde dat er niets gebeurde met de binnentuin achter haar woningenblok. Daarom deed zij enkele jaren geleden een aanvraag bij de gemeente voor een moestuin. Sinds maart van dit jaar is de MengelMoestuin een feit en Zeynep gloeit van trots. “Kinderen uit de buurt noemen mij ook wel de ‘tante’ van de tuin.”

Acrobatische acts, muziek van wereldband Metsäkukkia, een pompoensmoothiefiets, proeven van tientallen bijzondere pompoengerechten of lekker chillen bij een van de vele kampvuren met een pompoensoepje. De MengelMoestuin in de binnentuin tussen de Pachtersdreef, Beresteinlaan, Schoutendreef en Drostendreef in Den Haag Zuidwest was afgelopen zaterdag het kloppend hart van het Oogstfeest. Eén van de hoogtepunten was het uitreiken van de prijzen voor de mooiste, meest unieke en grootste pompoen van Den Haag én het lekkerste vegetarische pompoengerecht.

Selcan Ates en Yeter Arslan hebben elkaar in de MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest leren kennen. Allebei snakten zij naar een tuin en twijfelden geen moment toen zij de kans kregen om op een lapje grond aan de slag te gaan met het verbouwen van groente en fruit.

Natasja Koendjbiharie draagt zorg voor het pompoenveld van Groene Matties in het Zuiderpark in Den Haag waar pompoenen voor Kies! Sociale Supermarkt worden geteeld. Ook op andere plekken in Zuidwest, waaronder de MengelMoestuin en mensen thuis, worden pompoenen gekweekt voor de rijdende winkel voor cliënten van de voedselbank. “De pompoenen zijn absoluut lekker. Zeker omdat er zoveel liefde in is gegaan”, zegt Natasja.

Niet alleen de moestuin van Abied Guman in de MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest staat vol met groen. Ook zijn woning aan de Jonkersdreef is tot de nok toe gevuld met groente-en fruitplanten. “Het zijn er zeker meer dan honderd”, zegt Abied. Door het tuinieren heeft hij zijn leven weer op de rit gekregen.

Na een maandenlange voorbereiding was het zaterdag 5 juni eindelijk zover: de opening van de MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest. Tientallen buurtbewoners en vrijwilligers van de Groene Matties-moestuin kwamen af op het tuinfeestje in de binnentuin tussen de Pachtersdreef, Beresteinlaan, Schoutendreef en Drostendreef.