Massale belangstelling voor opening MengelMoestuin

Massale belangstelling voor opening MengelMoestuin

Na een maandenlange voorbereiding was het zaterdag 5 juni eindelijk zover: de opening van de MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest. Tientallen buurtbewoners en vrijwilligers van de Groene Matties-moestuin kwamen af op het tuinfeestje in de binnentuin tussen de Pachtersdreef, Beresteinlaan, Schoutendreef en Drostendreef.

tekst Tanja Verkaik
fotografie Sjoerd Vink en Bart van Vliet

De naam werd letterlijk uit een volle gieter vol naamsuggesties getrokken door vrijwilliger Abied Guman en sluit perfect aan op de verschillende achtergronden en leeftijden van de deelnemers die hun eigen moestuin en de gezamenlijk moestuin samen onderhouden. “Dit is echt een mijlpaal”, zegt Suzanne Monnier, projectleider Groene Matties. Vol trots kijkt zij naar alle deelnemers die druk in de weer zijn met het bouwen van klimrekken voor pompoenen, een plantenbibliotheek die met hulp van een ambtenaar van de gemeente in elkaar wordt gezet en zelfs het oogsten van de eerste lekkernijen uit de moestuin.

Nihal Kayahan instrueert haar kinderen om de paprikaplant te plukken. “Eerlijk gezegd had ik helemaal geen verstand van tuinieren. Ik dacht ‘zaadjes stop je in de grond en hopsakee er komen plantjes’. Maar dat is niet zo. Plantjes zijn net baby’s die je goed moet verzorgen.”

Suzanne is ontzettend trots op alle deelnemers. “Ik hoop op een heleboel gezelligheid, saamhorigheid en een stukje gezondheid. Buitenzijn is zo fijn.” Niet alleen vrijwilligers, maar ook buurtbewoners kwamen af op het tuinfeest. Iedereen nam iets te eten mee, zoals zelfgemaakte couscoussalade en gevulde wijnbladeren. Vanaf de balkons genieten ook diverse bewoners mee van het feestje.

 

Tuin is ontmoetingsplek voor de buurt

Wethouder Martijn Balster (Wonen, Wijken, Welzijn) offerde zijn vrije zaterdag graag deels op om de opening van de gloednieuwe werkplaats en keuken te verrichten samen met Zeynep Özdemir, één van de initiatiefnemers van de moestuin. Zij trokken een grote groene strik los rondom het bouwwerk. Applaus barst los. “Een paar weken geleden was er nog bijna niets te zien. Gelukkig waren de weergoden ons gunstig gezind de afgelopen tijd”, zegt Balster in zijn korte speech. “Het is niet alleen een fijne plek omdat het zo groen is, maar het is ook een plek om elkaar te ontmoeten.”

Dat de zon zich niet liet zien op de verder droge dag maakte niets uit. “Een glimlach geeft ook licht als de zon”, zegt Zeynep. “Ik wilde graag een plek waar kinderen konden leren waar ons voedsel vandaan komt. Het is leerzaam, goed voor de woordenschat en een leuke manier om met elkaar in contact te komen.” De wethouder plant ook samen met de vrijwilligers een reuzenpompoen in het pompoenveld. Want op deze dag werd ook het officiële startschot gegeven van de Pompoenchallenge waar wijkbewoners en de vrijwilligers van de moestuin aan deelnemen. De lekkerste, meest unieke en mooiste pompoen wint een geldbedrag van 50 euro. Winnaars worden op 9 oktober tijdens het Oogstfeest bekendgemaakt. Daarnaast worden er in totaal 250 pompoenen gekweekt voor de voedselbank. Projectleider Suzanne overhandigde ook een pompoenplant aan Balster zodat ook hij mee kan doen aan de challenge. “Tuinieren vind ik ontspannend”, biecht hij op. “Maar ik ben blij dat ik geen reuzenpompoen heb meegekregen. Dat past echt niet in mijn tuin.”

 

Moestuin volop in bloei

Eind vorig jaar werd begonnen met het werven van enthousiaste vrijwilligers en nu is de aanleg een feit. De moestuinen staan vol met allerlei eetbare planten en kruiden. Ook die van Abied zelf staat er fleurig bij. “Ik wilde al heel lang een volkstuintje, maar het is erg moeilijk om hieraan te komen. Ook zijn de kosten voor mij niet te doen.” De bewoner van de Jonkersdreef is daarom erg blij dat hij de kans kreeg om een moestuin te onderhouden via Groene Matties, de nieuwe groene beweging van Den Haag Zuidwest die door middel van groenprojecten de buurt versterkt. Een moestuin is natuurlijk niet compleet zonder vogelverschrikker. Kinderen uit de buurt maakten in een workshop twee ludieke exemplaren voor de tuin die de plantjes beschermen tegen gulzige vogels. Daarnaast stond er ook een tent waar de kinderen geschminkt konden worden.

‘Mengelmoestuin brengt mensen bij elkaar’

De eerste sperziebonenoogst heeft Abied al letterlijk achter de kiezen. “Die heb ik gewoon in mijn huiskamer opgekweekt omdat het nog te koud was om te planten in de tuin. En die smaakten heel erg goed kan ik je vertellen.” In zijn moestuin staan tuinbonen, andijvie, komkommer, tomaten en snijbonen. Ervaring met tuinieren had hij niet. “Maar ik blijk over gouden handjes te beschikken”, zegt de Hagenaar met een glimlach. “Alle zaadjes komen uit. Dat was echt een verrassing.” Ook een deel van zijn woonkamer is ingericht voor het opkweken van plantjes. “Mijn kinderen vinden het geweldig en helpen ook mee.” Zijn eigen moestuintje is zelfs vernoemd naar dochter Soraya. Abied heeft nu al nieuwe vrienden gemaakt in de MengelMoestuin. “Ik woon hier al bijna zestien jaar en kende maar weinig mensen. Er werd zelfs amper gegroet. De MengelMoestuin brengt mensen bij elkaar. Het mooie is dat iedereen respect voor elkaar heeft.”

 

Kunstenaar experimenteert met irrigatiesysteem

Kunstenaar Abel Wolff woont sinds kort aan de Pachtersdreef. Hij is gek op de natuur en vindt het leuk om te experimenteren. “Ik hou van zelfregulerende systemen”, legt hij uit terwijl hij samen met vrijwilligers werkt aan vijf aardbeientorens voor de gemeenschappelijke tuin. In de bovenste bak zit het water dat via slangen naar de ondergelegen bakken met aardbeienplantjes wordt gebracht. Als de aardbeien rijp zijn mogen alle deelnemers een krat vol meenemen. “In mijn eigen moestuin heb ik een irrigatiesysteem met zonnepaneel dat een pompje aandrijft dat de planten van water voorziet. Handig als ik er een paar dagen niet ben. Vooralsnog werkt het”, zegt Abel. De MengelMoestuin is volgens hem een mooie manier om nieuwe mensen te leren kennen in de buurt.

Ontmoeting is de kracht van de moestuin, vindt Balster. “Dat de buurtbewoners samen de schouders eronder zetten, maakt dit een prachtig initiatief.”

Meer nieuws

In het Zuiderpark in Den Haag is dit voorjaar het Boerendorp van Groene Matties verrezen. Een flink aantal vrijwilligers uit Den Haag Zuidwest leert de fijne kneepjes van stadslandbouw van Natasja Koendjbiharie. Iedere week gaat de oogst van de drie velden naar Kies! Sociale Supermarkt aan de Vrederustlaan waar cliënten van de Voedselbank Haaglanden zelf hun boodschappen kunnen uitkiezen.

Tientallen bewoners van Den Haag ZuidWest werden afgelopen zaterdag uit hun woningen gelokt door de trommelgeluiden van Bayasa. Het eerste Lentefeest in de MengelMoestuin met een buurtpicknick, de onthulling van een megaschilderij en diverse kinderworkshops was een doorslaand succes. “In de Arabische wereld is het Lentefeest een belangrijke viering. Reden genoeg voor weer een feestje”, zegt Suzanne Monnier, projectleider van Groene Matties.

De MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest ligt er nu nog kaal bij omdat de moestuintjes net zijn ingezaaid, maar één tuintje is nog wel helemaal groen. Het gaat om het lapje grond van moestuindeelnemer Abel Wolff. Dankzij slim gebruik van techniek krijgen de planten, ook al is hij er niet, altijd voldoende water.

Zeynep Özdemir, bewoner van de Pachtersdreef, vond het doodzonde dat er niets gebeurde met de binnentuin achter haar woningenblok. Daarom deed zij enkele jaren geleden een aanvraag bij de gemeente voor een moestuin. Sinds maart van dit jaar is de MengelMoestuin een feit en Zeynep gloeit van trots. “Kinderen uit de buurt noemen mij ook wel de ‘tante’ van de tuin.”

Acrobatische acts, muziek van wereldband Metsäkukkia, een pompoensmoothiefiets, proeven van tientallen bijzondere pompoengerechten of lekker chillen bij een van de vele kampvuren met een pompoensoepje. De MengelMoestuin in de binnentuin tussen de Pachtersdreef, Beresteinlaan, Schoutendreef en Drostendreef in Den Haag Zuidwest was afgelopen zaterdag het kloppend hart van het Oogstfeest. Eén van de hoogtepunten was het uitreiken van de prijzen voor de mooiste, meest unieke en grootste pompoen van Den Haag én het lekkerste vegetarische pompoengerecht.

Selcan Ates en Yeter Arslan hebben elkaar in de MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest leren kennen. Allebei snakten zij naar een tuin en twijfelden geen moment toen zij de kans kregen om op een lapje grond aan de slag te gaan met het verbouwen van groente en fruit.

Natasja Koendjbiharie draagt zorg voor het pompoenveld van Groene Matties in het Zuiderpark in Den Haag waar pompoenen voor Kies! Sociale Supermarkt worden geteeld. Ook op andere plekken in Zuidwest, waaronder de MengelMoestuin en mensen thuis, worden pompoenen gekweekt voor de rijdende winkel voor cliënten van de voedselbank. “De pompoenen zijn absoluut lekker. Zeker omdat er zoveel liefde in is gegaan”, zegt Natasja.

Niet alleen de moestuin van Abied Guman in de MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest staat vol met groen. Ook zijn woning aan de Jonkersdreef is tot de nok toe gevuld met groente-en fruitplanten. “Het zijn er zeker meer dan honderd”, zegt Abied. Door het tuinieren heeft hij zijn leven weer op de rit gekregen.