MengelMoestuin beloond met Gulden Klinker

MengelMoestuin beloond met Gulden Klinker

De MengelMoestuin is sinds woensdag 21 juni de trotse eigenaar van een Gulden Klinker. Ieder jaar reikt de gemeente de Gulden Klinnker uit aan initiatieven of actieve bewoners die een bijdrage leveren aan een schonere, veiligere of groenere buurt. Het instraten van de straatsteen met verguld plaatje werd gedaan door stadsdeeldirecteur Petra Sevinga, die vanaf augustus officieel in functie is, MengelMoestuin-initiatiefnemer- en deelnemer Zeynep Özdemir en kinderen uit de buurt. Aan de Gulden Klinker is ook een klinkend geldbedrag verbonden van duizend euro.

Tekst Tanja Verkaik Fotografie Martijn Beekman Dat de MengelMoestuin veel meer is dan een buurtmoestuin maakt de plek zo bijzonder, legde Sevinga uit. Het instraten van de Gulden Klinker was haar eerste handeling als stadsdeeldirecteur in spé. “De tuin is ook een plek van ontmoeting en waar mensen aandacht hebben voor elkaar. Ik vind het ongelofelijk goed en knap wat buurtbewoners, Staedion en Groene Matties voor elkaar hebben gekregen.”

Nieuwe sproei-installatie

Onder het toeziend oog van meerdere fotografen en een cameraploeg van RTV Discus werd de klinker rustig op zijn plek gehesen. De MengelMoestuin is een plek waar de stadsdeeldirecteur graag komt. “Ik heb zelf ook een groen hart”, vertrouwt ze de bewoners toe. Het is niet de eerste keer dat de bijzondere binnentuin in de prijzen valt. Vorig jaar won Groene Matties’ MengelMoestuin de Haagse Openbare ruimte Prijs (HOP) 2022. Projectleider Suzanne Monnier is ‘heel trots’ op de Gulden Klinker. Bonus is het onderhoudsgeld voor de tuin de komende twee jaar van 750 euro. “Samen met de tuincommissie hebben we al besproken waar het bedrag van duizend euro aan besteed moet worden. De wens voor een sproeisysteem is heel groot.Dat gaan de bewoners en moestuindeelnemers zelf aanleggen”, vertelt Monnier. Ook wordt een deel van het geld gebruikt voor het vervangen en aanschaffen van gereedschap. “Natuurlijk willen we ook nog een gezellig samenzijn op de tuin organiseren met een hapje en drankje.”

Meer aandacht voor binnentuinen

Het gaat Groene Matties niet zozeer om het winnen van prijzen. “Onze missie is om mensen een plek te bieden waar zij kunnen genieten. Het is wel zo dat het winnen van een prijs ons initiatief in de schijnwerpers zet”, zegt de projectleider. “Dat is positief, want Den Haag verdient meer mooie binnentuinen.” Het behalen van de Gulden Klinker werd uitgebreid gevierd met de buurt op deze zonovergoten dag. Kinderen konden zich laten schminken, een rap maken of kunst van oude apparaten bij Repair Kid. De bakfietskoffieman draaide overuren en de buurtmoeders maakten heerlijke salades klaar. Dit leidde tot mooie ontmoetingen aan de picknicktafels. Diverse bewoners namen een kijkje. “Wat gezellig. Wij zijn ook altijd vaste klanten van het Oogstfeest. Zo’n leuk evenement”, roept een buurtbewoner die een schep pastasalade op een bord legt. Ook Ineke Hertgers, voormalig bewonersconsulent van Staedion, was van de partij. De woningcorporatie is nauw betrokken bij de totstandkoming van de MengelMoestuin. “Ik ben net met pensioen, maar deze dames van de tuin hebben mijn hart gestolen. Dit wilde ik niet missen”, aldus Hertgers. Fatima van welzijnsinstelling Wijkz vindt de tuin echt een aanwinst. “De MengelMoestuin groeit en bloeit en brengt mensen bij elkaar. Zeker in een wijk als Vrederust waar mensen niet de luxe hebben van een tuin is er echt grote behoefte aan een groene plek.”

Meer nieuws

In het Zuiderpark in Den Haag is dit voorjaar het Boerendorp van Groene Matties verrezen. Een flink aantal vrijwilligers uit Den Haag Zuidwest leert de fijne kneepjes van stadslandbouw van Natasja Koendjbiharie. Iedere week gaat de oogst van de drie velden naar Kies! Sociale Supermarkt aan de Vrederustlaan waar cliënten van de Voedselbank Haaglanden zelf hun boodschappen kunnen uitkiezen.

Tientallen bewoners van Den Haag ZuidWest werden afgelopen zaterdag uit hun woningen gelokt door de trommelgeluiden van Bayasa. Het eerste Lentefeest in de MengelMoestuin met een buurtpicknick, de onthulling van een megaschilderij en diverse kinderworkshops was een doorslaand succes. “In de Arabische wereld is het Lentefeest een belangrijke viering. Reden genoeg voor weer een feestje”, zegt Suzanne Monnier, projectleider van Groene Matties.

De MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest ligt er nu nog kaal bij omdat de moestuintjes net zijn ingezaaid, maar één tuintje is nog wel helemaal groen. Het gaat om het lapje grond van moestuindeelnemer Abel Wolff. Dankzij slim gebruik van techniek krijgen de planten, ook al is hij er niet, altijd voldoende water.

Zeynep Özdemir, bewoner van de Pachtersdreef, vond het doodzonde dat er niets gebeurde met de binnentuin achter haar woningenblok. Daarom deed zij enkele jaren geleden een aanvraag bij de gemeente voor een moestuin. Sinds maart van dit jaar is de MengelMoestuin een feit en Zeynep gloeit van trots. “Kinderen uit de buurt noemen mij ook wel de ‘tante’ van de tuin.”

Acrobatische acts, muziek van wereldband Metsäkukkia, een pompoensmoothiefiets, proeven van tientallen bijzondere pompoengerechten of lekker chillen bij een van de vele kampvuren met een pompoensoepje. De MengelMoestuin in de binnentuin tussen de Pachtersdreef, Beresteinlaan, Schoutendreef en Drostendreef in Den Haag Zuidwest was afgelopen zaterdag het kloppend hart van het Oogstfeest. Eén van de hoogtepunten was het uitreiken van de prijzen voor de mooiste, meest unieke en grootste pompoen van Den Haag én het lekkerste vegetarische pompoengerecht.

Selcan Ates en Yeter Arslan hebben elkaar in de MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest leren kennen. Allebei snakten zij naar een tuin en twijfelden geen moment toen zij de kans kregen om op een lapje grond aan de slag te gaan met het verbouwen van groente en fruit.

Natasja Koendjbiharie draagt zorg voor het pompoenveld van Groene Matties in het Zuiderpark in Den Haag waar pompoenen voor Kies! Sociale Supermarkt worden geteeld. Ook op andere plekken in Zuidwest, waaronder de MengelMoestuin en mensen thuis, worden pompoenen gekweekt voor de rijdende winkel voor cliënten van de voedselbank. “De pompoenen zijn absoluut lekker. Zeker omdat er zoveel liefde in is gegaan”, zegt Natasja.

Niet alleen de moestuin van Abied Guman in de MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest staat vol met groen. Ook zijn woning aan de Jonkersdreef is tot de nok toe gevuld met groente-en fruitplanten. “Het zijn er zeker meer dan honderd”, zegt Abied. Door het tuinieren heeft hij zijn leven weer op de rit gekregen.

Na een maandenlange voorbereiding was het zaterdag 5 juni eindelijk zover: de opening van de MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest. Tientallen buurtbewoners en vrijwilligers van de Groene Matties-moestuin kwamen af op het tuinfeestje in de binnentuin tussen de Pachtersdreef, Beresteinlaan, Schoutendreef en Drostendreef.