Duurzaam Oogstfeest Melis Stokepark trok honderden Hagenaars

Duurzaam Oogstfeest Melis Stokepark trok honderden Hagenaars

Het Melis Stokepark in Den Haag werd op zaterdag 16 september omgetoverd tot festivalterrein voor het Oogstfeest van Groene Matties. De derde editie vond dit jaar plaats in het sfeervolle park en stond in het teken van minder voedselverspilling. Het evenement viel samen met de Nationale Verspillingsvrije Week. Om allerlei manieren werd hiervoor aandacht gevraagd; onder meer door Duurzaam Den Haag met een kraam waar energiebesparende tips werden gegeven en uitgewisseld. Honderden Hagenaars kwamen af op het duurzame evenement vol muziek, activiteiten en lekkernijen.

Tekst Tanja Verkaik

Fotografie Martijn Beekman

Het Oogstfeest werd afgetrapt met een swingende soepsessie. Kinderen uit Moerwijk maakten soep van restjes groente. Dit fenomeen heet Disco Soep en is wereldwijd een hit. Met een lekker muziekje aan en hier en daar een dansmove wordt samen soep gekookt. Het eindresultaat werd later die middag gedeeld met de bezoekers van het Oogstfeest tijdens de gratis buurtpicknick waar lokale cateraars gratis lekkere hapjes voor maakten zonder vlees.

Betaalbare maaltijdtas voor Moerwijker

Ook Lennard van der Poel van Moervers stond met een kraam bij een van de entrees van het park. Hij heeft een nieuw concept opgezet: verse maaltijdtassen met groente uit van lokale kwekers en boeren. “Het lijkt op de pakketten van Hello Fresh, maar dit is een stuk betaalbaarder en bedoeld voor mensen die wonen in Moerwijk”, vertelt Van der Poel. “Natuurlijk leveren wij ook een recept aan zodat mensen gericht aan de slag kunnen met de producten in de maaltijdtas.” De missie is simpel: gezond eten binnen handbereik voor Moerwijkers. Het concept is nog volop in ontwikkeling en voordat het echt wordt uitgerold zijn er proefpersonen nodig uit Moerwijk. Geef je op voor deze pilot via www.degezondesuper.nl.

Haagse chimichurri

Naast Moervers stond Sergio Almazo Daza met een stand vol met potjes zelfgemaakte chimichurri. Hij won met zijn familierecept vorig jaar de Potjes Challenge tijdens het Oogstfeest XL. De jury was zo onder de indruk van de chimichurri dat hij de eerste prijs won: een geldbedrag van tweehonderdvijftig euro en de productie van de eerste vijfhonderd potjes met hulp van het Haagse ontbijt- en snackproductenbedrijf Yespers. Daarnaast werd hij door Startup Zuidwest en Stichting The Social Club klaargestoomd om zijn eigen bedrijf te starten. Dat is gelukt. Onder de naam Delismaak verkoopt hij nu zijn smakelijke chimichurri. “Het is lekker om te eten met kip, op brood te smeren of op aardappelen”, somt hij op. “Het is gewoon delicious en daarom noem ik het Delismaak.” De potjes vliegen over de toonbank. “Laatst stond ik op een festival en binnen een uur waren alle honderd potjes weg.” In de chimichurri, die niet al te pittig is, zit onder meer peterselie, rode madam jeannettepeper, ui, knoflook en koriander. “Het is een Nederlandse variant van chimichurri.” 

‘Kwart van ons eten verdwijnt in prullenbak’

Wethouder Arjen Kapteijns (Duurzaamheid) werd op spectaculaire wijze geïntroduceerd door dansgroep D-Ent uit Zuidwest. “Een kwart van ons eten verdwijnt in de prullenbak”, stelde Kapteijns. “Het is mooi dat hier tijdens het Oogstfeest op een leuke manier aandacht voor wordt gevraagd. Groene Matties is een fantastisch initiatief dat samen met bewoners en partners toffe, groene projecten opzet.” Hij spreekt de wens uit om ‘samen te werken aan een duurzame toekomst’. Tijdens het Oogstfeest werd daar letterlijk gehoor aan gegeven. Na pilots tijdens onder meer Jazz in de Gracht werd tijdens het Oogstfeest voor de eerste keer een gemeentelijke oplaadpaal gebruikt die het evenement voorzag van duurzame stroom. Ook kregen alle bezoekers een herbruikbare plastic beker om geen afval te verspillen. In de afwasstraat werden de vieze bekers ter plekke schoongemaakt door enthousiaste vrijwilligers, zoals Angelino. “Ik vind het hartstikke leuk om hier te werken”, zegt de tiener. “Het is lekker om iets te doen.”

Rappen met Jack Faded

 Onder de klanken van wereldmuziekband Metsakukkia kwam het feest echt op gang. Daarna volgde een doorlopend programma in de centrale tent met optredens van Cirque Lumi, de acrobatische La Familia Volante, rappers Jack Faded en Nyarko. Ook tijdens Klezkopf en Muamma gingen de voetjes van de vloer. Kinderen sprongen massaal het podium op en rapten zelfs een deuntje mee tijdens het optreden van Jack Faded. “Ik vond het echt geweldig hoe de kinderen meededen”, liet hij na afloop weten.

De bezoekers konden ondertussen gratis genieten van gezonde hapjes van de Kleine Chefs, culinaire kinderen uit Zuidwest, die continu rondliepen met grote schalen vol lekkernijen. Duurzaam Den Haag en de gemeente Den Haag kregen met een dikke stroom aan bezoekers te maken. Zij gaven makkelijke en snelle tips om energie te besparen. Met een draai aan het Bespaarrad konden mooie prijzen worden gewonnen, zoals een waterbesparende douchekop. “Kijk: die wilde ik hebben”, zegt een bezoeker die zijn prijs triomfantelijk in de lucht houdt.

Sloot Safari

Bij een van de knisperende vuurtjes kon al zittend op een hooibaal worden genoten van een verse kop thee. Uitkijkend op de sloot waren talloze kinderen op een sup te bewonderen, die druk waren met het verzamelen van afval in het water. Precies aan de overkant stond de gemeentelijke afdeling Natuur- en Milieueducatie klaar om, met wie dat wilde, op Sloot Safari te gaan. Gewapend met een visnet en emmer werden diertjes en planten opgevist door kinderen, die vervolgens werden bestudeerd in een tent. Met een grote loep bekeek Mohammed zijn gevangen visjes en bekeek op speciale dierenkaart om welk exemplaar het ging. “Geen zorgen: alle dieren werden teruggebracht naar de sloot na het onderzoek”, zegt Marloes de Boer van de gemeente geruststellend.

Groene boeken en knutselen met afval

Bibliotheek Escamp was van de partij en stalde een indrukwekkend aanbod aan groene boeken uit. “Veel mensen uit deze wijk denken dat je vooral heel stil moet zijn in een bibliotheek en daar alleen terecht kunt voor het huren van boeken”, zegt medewerker Astrid Nooter die normaal in bibliotheek Bouwlust staat. “Daar hebben we iedere maand een dansavond voor senioren en kan er net zoals hier worden geknutseld door kinderen. In onze bibliotheken kunnen jong en oud altijd terecht voor allerlei activiteiten of een bak koffie.” Vers & Vrij verkocht zoutjes en koekjes gemaakt van overgebleven brood. De stichting zet ook koelkasten neer met verse maaltijden op zesentwintig plekken in Den Haag waar bewoners met een kleine portemonnee gratis een maaltijd uit kunnen pakken.

Vaste prik tijdens de evenementen van Groene Matties is Repair Kid. Talloze kinderen maakten kunst van oude apparaten. Zo zie je maar dat zelfs een onbruikbare magnetron niet zomaar bij het afval hoeft worden gegooid. Iets verderop werd hard gefietst om een lekkere smoothie te shaken voor de broodnodige vitamientjes. Rond acht uur was het Oogstfeest afgelopen en de bezoekers kijken terug op een ‘leuke en informatieve dag’. “Ik heb zelfs nog wat opgestoken van Duurzaam Den Haag over energie besparen, maar ook lekker genoten van de zon”, aldus bezoeker Bart.

Meer nieuws

In het Zuiderpark in Den Haag is dit voorjaar het Boerendorp van Groene Matties verrezen. Een flink aantal vrijwilligers uit Den Haag Zuidwest leert de fijne kneepjes van stadslandbouw van Natasja Koendjbiharie. Iedere week gaat de oogst van de drie velden naar Kies! Sociale Supermarkt aan de Vrederustlaan waar cliënten van de Voedselbank Haaglanden zelf hun boodschappen kunnen uitkiezen.

Tientallen bewoners van Den Haag ZuidWest werden afgelopen zaterdag uit hun woningen gelokt door de trommelgeluiden van Bayasa. Het eerste Lentefeest in de MengelMoestuin met een buurtpicknick, de onthulling van een megaschilderij en diverse kinderworkshops was een doorslaand succes. “In de Arabische wereld is het Lentefeest een belangrijke viering. Reden genoeg voor weer een feestje”, zegt Suzanne Monnier, projectleider van Groene Matties.

De MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest ligt er nu nog kaal bij omdat de moestuintjes net zijn ingezaaid, maar één tuintje is nog wel helemaal groen. Het gaat om het lapje grond van moestuindeelnemer Abel Wolff. Dankzij slim gebruik van techniek krijgen de planten, ook al is hij er niet, altijd voldoende water.

Zeynep Özdemir, bewoner van de Pachtersdreef, vond het doodzonde dat er niets gebeurde met de binnentuin achter haar woningenblok. Daarom deed zij enkele jaren geleden een aanvraag bij de gemeente voor een moestuin. Sinds maart van dit jaar is de MengelMoestuin een feit en Zeynep gloeit van trots. “Kinderen uit de buurt noemen mij ook wel de ‘tante’ van de tuin.”

Acrobatische acts, muziek van wereldband Metsäkukkia, een pompoensmoothiefiets, proeven van tientallen bijzondere pompoengerechten of lekker chillen bij een van de vele kampvuren met een pompoensoepje. De MengelMoestuin in de binnentuin tussen de Pachtersdreef, Beresteinlaan, Schoutendreef en Drostendreef in Den Haag Zuidwest was afgelopen zaterdag het kloppend hart van het Oogstfeest. Eén van de hoogtepunten was het uitreiken van de prijzen voor de mooiste, meest unieke en grootste pompoen van Den Haag én het lekkerste vegetarische pompoengerecht.

Selcan Ates en Yeter Arslan hebben elkaar in de MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest leren kennen. Allebei snakten zij naar een tuin en twijfelden geen moment toen zij de kans kregen om op een lapje grond aan de slag te gaan met het verbouwen van groente en fruit.

Natasja Koendjbiharie draagt zorg voor het pompoenveld van Groene Matties in het Zuiderpark in Den Haag waar pompoenen voor Kies! Sociale Supermarkt worden geteeld. Ook op andere plekken in Zuidwest, waaronder de MengelMoestuin en mensen thuis, worden pompoenen gekweekt voor de rijdende winkel voor cliënten van de voedselbank. “De pompoenen zijn absoluut lekker. Zeker omdat er zoveel liefde in is gegaan”, zegt Natasja.

Niet alleen de moestuin van Abied Guman in de MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest staat vol met groen. Ook zijn woning aan de Jonkersdreef is tot de nok toe gevuld met groente-en fruitplanten. “Het zijn er zeker meer dan honderd”, zegt Abied. Door het tuinieren heeft hij zijn leven weer op de rit gekregen.

Na een maandenlange voorbereiding was het zaterdag 5 juni eindelijk zover: de opening van de MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest. Tientallen buurtbewoners en vrijwilligers van de Groene Matties-moestuin kwamen af op het tuinfeestje in de binnentuin tussen de Pachtersdreef, Beresteinlaan, Schoutendreef en Drostendreef.