door Tanja Verkaik
Zeynep is een zeer actieve bewoner die als ze haar zinnen ergens op zet, doorgaat tot het lukt. Al is daar soms een lange adem voor nodig. De binnentuin was haar al jaren een doorn in het oog. “Er werd veel rotzooi gedumpt. Ook werd onze achtertuin amper gebruikt, terwijl er genoeg ruimte is”, legt zij uit.
Tuin voor jong en oud
“Een moestuin is een mooie manier om kinderen te laten zien dat groente uit de aarde komt en niet uit de Albert Heijn”, zegt de Haagse. Ook wilde zij buren, die vaak binnen zitten, hun huizen uitlokken. En dat is gelukt. “Mensen hebben nu een reden om naar buiten te komen en maken regelmatig een babbeltje”, zegt zij trots. “De MengelMoestuin is echt een bijzondere plek geworden voor de buurt. Voor jong en oud.” En dat succes is volgens haar te wijten aan de bewoners zelf. “Deze buurt is sterk en hecht en deelt lief en leed met elkaar”, legt Zeynep uit. “Vaak wordt dit een achterbuurt genoemd, maar er wonen hier echt niet alleen mensen die in de bijstand zitten. Ook veel hoogopgeleiden willen niet weg vanwege de buren.” De MengelMoestuin bestaat uit vijfentwintig moestuintjes die door buurtbewoners, ook wel deelnemers genoemd, worden onderhouden en een gemeenschappelijke tuin. “Ik had helemaal geen groene vingers. Ik ben echt verbaasd hoeveel je kan oogsten van soms maar twee of drie plantjes.” De oogst wordt vaak gedeeld met de buurt. “Ik ben wel echt blij met de komst en begeleiding van Groene Matties”, zegt de Haagse.
Plek van om te lachen en huilen
De MengelMoestuin draait niet alleen om groente verbouwen. “Het is een plek waar iedereen samenkomt”, zegt Zeynep. “Er wordt van alles georganiseerd, denk aan koffie-ochtenden, maar ook bijeenkomsten van woningcorporatie Staedion. Zeker in coronatijd was het natuurlijk handig om buiten af te spreken. De meerwaarde van deze plek voor de buurt is groot. Er wordt hier gelachen en gehuild. Ik weet zeker dat als ik nu om zou vallen er tien bewoners zijn die mij optillen en naar huis brengen.”
Actieve buurtbewoner
Eerder al zette Zeynep zich samen met Stichting Mooi en andere buurtbewoners in voor het opknappen van het Pagepark aan de Pachtersdreef waar vooral veel gezinnen gebruik van maken. “De speeltoestellen waren echt aan onderhoud toe. Er zaten bijvoorbeeld flinke gaten tussen de treden van de glijbaan. In het begin was het zeuren, zeuren en nog eens zeuren, maar er uiteindelijk zijn er nieuwe speeltoestellen, meer prullenbakken voor zwerfvuil en bankjes voor in de plaats gekomen.” Het park wordt voornamelijk gebruikt door gezinnen met jonge kinderen. “Voor jongeren is hier te weinig. Daar moet echt een plek voor komen”, zegt de bewoner die al wat lijntjes heeft uitstaan bij de gemeente en Staedion om het aanbod in de buurt, naast de MengelMoestuin en het Pagepark, nog meer te laten groeien.