Zeynep is ‘tante’ van MengelMoestuin

Zeynep is ‘tante’ van MengelMoestuin

Zeynep Özdemir, bewoner van de Pachtersdreef, vond het doodzonde dat er niets gebeurde met de binnentuin achter haar woningenblok. Daarom deed zij enkele jaren geleden een aanvraag bij de gemeente voor een moestuin. Sinds maart van dit jaar is de MengelMoestuin een feit en Zeynep gloeit van trots. “Kinderen uit de buurt noemen mij ook wel de ‘tante’ van de tuin.”

door Tanja Verkaik

Zeynep is een zeer actieve bewoner die als ze haar zinnen ergens op zet, doorgaat tot het lukt. Al is daar soms een lange adem voor nodig. De binnentuin was haar al jaren een doorn in het oog. “Er werd veel rotzooi gedumpt. Ook werd onze achtertuin amper gebruikt, terwijl er genoeg ruimte is”, legt zij uit.

Tuin voor jong en oud

“Een moestuin is een mooie manier om kinderen te laten zien dat groente uit de aarde komt en niet uit de Albert Heijn”, zegt de Haagse. Ook wilde zij buren, die vaak binnen zitten, hun huizen uitlokken. En dat is gelukt. “Mensen hebben nu een reden om naar buiten te komen en maken regelmatig een babbeltje”, zegt zij trots. “De MengelMoestuin is echt een bijzondere plek geworden voor de buurt. Voor jong en oud.” En dat succes is volgens haar te wijten aan de bewoners zelf. “Deze buurt is sterk en hecht en deelt lief en leed met elkaar”, legt Zeynep uit. “Vaak wordt dit een achterbuurt genoemd, maar er wonen hier echt niet alleen mensen die in de bijstand zitten. Ook veel hoogopgeleiden willen niet weg vanwege de buren.” De MengelMoestuin bestaat uit vijfentwintig moestuintjes die door buurtbewoners, ook wel deelnemers genoemd, worden onderhouden en een gemeenschappelijke tuin. “Ik had helemaal geen groene vingers. Ik ben echt verbaasd hoeveel je kan oogsten van soms maar twee of drie plantjes.” De oogst wordt vaak gedeeld met de buurt.  “Ik ben wel echt blij met de komst en begeleiding van Groene Matties”, zegt de Haagse.

Plek van om te lachen en huilen

De MengelMoestuin draait niet alleen om groente verbouwen. “Het is een plek waar iedereen samenkomt”, zegt Zeynep. “Er wordt van alles georganiseerd, denk aan koffie-ochtenden, maar ook bijeenkomsten van woningcorporatie Staedion. Zeker in coronatijd was het natuurlijk handig om buiten af te spreken. De meerwaarde van deze plek voor de buurt is groot. Er wordt hier gelachen en gehuild. Ik weet zeker dat als ik nu om zou vallen er tien bewoners zijn die mij optillen en naar huis brengen.”

Actieve buurtbewoner

Eerder al zette Zeynep zich samen met Stichting Mooi en andere buurtbewoners in voor het opknappen van het Pagepark aan de Pachtersdreef waar vooral veel gezinnen gebruik van maken. “De speeltoestellen waren echt aan onderhoud toe. Er zaten bijvoorbeeld flinke gaten tussen de treden van de glijbaan. In het begin was het zeuren, zeuren en nog eens zeuren, maar er uiteindelijk zijn er nieuwe speeltoestellen, meer prullenbakken voor zwerfvuil en bankjes voor in de plaats gekomen.” Het park wordt voornamelijk gebruikt door gezinnen met jonge kinderen. “Voor jongeren is hier te weinig. Daar moet echt een plek voor komen”, zegt de bewoner die al wat lijntjes heeft uitstaan bij de gemeente en Staedion om het aanbod in de buurt, naast de MengelMoestuin en het Pagepark, nog meer te laten groeien.

 

Meer nieuws

In het Zuiderpark in Den Haag is dit voorjaar het Boerendorp van Groene Matties verrezen. Een flink aantal vrijwilligers uit Den Haag Zuidwest leert de fijne kneepjes van stadslandbouw van Natasja Koendjbiharie. Iedere week gaat de oogst van de drie velden naar Kies! Sociale Supermarkt aan de Vrederustlaan waar cliënten van de Voedselbank Haaglanden zelf hun boodschappen kunnen uitkiezen.

Tientallen bewoners van Den Haag ZuidWest werden afgelopen zaterdag uit hun woningen gelokt door de trommelgeluiden van Bayasa. Het eerste Lentefeest in de MengelMoestuin met een buurtpicknick, de onthulling van een megaschilderij en diverse kinderworkshops was een doorslaand succes. “In de Arabische wereld is het Lentefeest een belangrijke viering. Reden genoeg voor weer een feestje”, zegt Suzanne Monnier, projectleider van Groene Matties.

De MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest ligt er nu nog kaal bij omdat de moestuintjes net zijn ingezaaid, maar één tuintje is nog wel helemaal groen. Het gaat om het lapje grond van moestuindeelnemer Abel Wolff. Dankzij slim gebruik van techniek krijgen de planten, ook al is hij er niet, altijd voldoende water.

Acrobatische acts, muziek van wereldband Metsäkukkia, een pompoensmoothiefiets, proeven van tientallen bijzondere pompoengerechten of lekker chillen bij een van de vele kampvuren met een pompoensoepje. De MengelMoestuin in de binnentuin tussen de Pachtersdreef, Beresteinlaan, Schoutendreef en Drostendreef in Den Haag Zuidwest was afgelopen zaterdag het kloppend hart van het Oogstfeest. Eén van de hoogtepunten was het uitreiken van de prijzen voor de mooiste, meest unieke en grootste pompoen van Den Haag én het lekkerste vegetarische pompoengerecht.

Selcan Ates en Yeter Arslan hebben elkaar in de MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest leren kennen. Allebei snakten zij naar een tuin en twijfelden geen moment toen zij de kans kregen om op een lapje grond aan de slag te gaan met het verbouwen van groente en fruit.

Natasja Koendjbiharie draagt zorg voor het pompoenveld van Groene Matties in het Zuiderpark in Den Haag waar pompoenen voor Kies! Sociale Supermarkt worden geteeld. Ook op andere plekken in Zuidwest, waaronder de MengelMoestuin en mensen thuis, worden pompoenen gekweekt voor de rijdende winkel voor cliënten van de voedselbank. “De pompoenen zijn absoluut lekker. Zeker omdat er zoveel liefde in is gegaan”, zegt Natasja.

Niet alleen de moestuin van Abied Guman in de MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest staat vol met groen. Ook zijn woning aan de Jonkersdreef is tot de nok toe gevuld met groente-en fruitplanten. “Het zijn er zeker meer dan honderd”, zegt Abied. Door het tuinieren heeft hij zijn leven weer op de rit gekregen.

Na een maandenlange voorbereiding was het zaterdag 5 juni eindelijk zover: de opening van de MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest. Tientallen buurtbewoners en vrijwilligers van de Groene Matties-moestuin kwamen af op het tuinfeestje in de binnentuin tussen de Pachtersdreef, Beresteinlaan, Schoutendreef en Drostendreef.