Abied kreeg zijn leven op de rit door moestuin

Abied kreeg zijn leven op de rit door moestuin

Niet alleen de moestuin van Abied Guman in de MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest staat vol met groen. Ook zijn woning aan de Jonkersdreef is tot de nok toe gevuld met groente-en fruitplanten. “Het zijn er zeker meer dan honderd”, zegt Abied. Door het tuinieren heeft hij zijn leven weer op de rit gekregen.

door Tanja Verkaik

Wie heeft er nou groene gordijnen in zijn woonkamer. Abied lacht. “Dit is denk ik wel uniek.” Een enorme rij met galiameloenplanten vormt een groen lint voor het raam van de woonkamer. Het is de bedoeling dat er binnen enkele weken echt Haagse meloenen op het menu staan. Niet alleen zijn twee balkons en woonkamer staan vol met onder meer broccoli, peultjes en paprikaplanten. Ook een van de slaapkamers is opgeofferd voor zijn nieuwe hobby.

 

Ik heb de smaak te pakken

Al zeventien jaar woont Abied aan de Jonkersdreef. Sinds maart heeft hij een lapje grond in MengelMoestuin, maar dat is niet genoeg om zijn honger naar groen te stillen. “Ik kijk nu ook naar een stuk grond in een kas in het Westland van een rozenkweker. Perfect om meloenen in te kweken. Ja, je kunt wel zeggen dat ik de smaak echt te pakken heb gekregen.

Moestuin verbindt buurtbewoners

Een moestuin zoals de MengelMoestuin in de binnentuin tussen de Pachtersdreef, Beresteinlaan, Schoutendreef en Drostendreef is volgens Abied ‘een must voor de wijk’. “Een moestuin brengt mensen bij elkaar. Voor de opening zeiden mensen elkaar niet eens gedag op straat. Nu is het alsof we elkaar al jaren kennen.”

De in Suriname geboren Abied vindt het wel jammer dat contact met de buren in de Nederlandse samenleving niet vanzelfsprekend is. ,,Mensen zijn hier echt op zichzelf. In Suriname kent iedereen elkaar.” Een groen project helpt in zijn ogen om juist die sociale cohesie te versterken in buurten.

 

Geen groene vingers: nu wel

Groene vingers had Abied voorheen absoluut niet. Toch was de wens er altijd om een volkstuin of moestuin te hebben. “Maar ik liep tegen lange wachtlijsten aan en de kosten. Het is best prijzig om een volkstuin te huren. Toen het pamflet van Groene Matties in mijn brievenbus lag waarin deelnemers werden gezocht voor een moestuin, twijfelde ik geen moment.

 

Oogst 

Vanwege de nachtvorst konden de plantjes lange tijd nog niet de grond in. Dus startte Abied met het opkweken in zijn woonkamer die steeds voller raakte. “Het probleem is, of eigenlijk mijn geluk is dat alle zaadjes die ik plant uitkomen.” Dat is te zien aan zijn moestuin getiteld Soraya, de naam van zijn dochter, die in volle bloei staat, maar ook aan de planten in zijn woning en op de balkons. De oogst is straks zo uitbundig dat Abied niet alleen zijn gezin kan voeden, maar ook talloze Hagenaars. “Ik denk erover na om een deel van mijn oogst te verkopen.” Je proeft echt het verschil of een courgette uit de supermarkt komt of uit de moestuin. Veel smaakvoller en een stuk minder vocht. Ik koop nooit meer groente in de supermarkt.”

 

Moestuin was redding

De moestuin heeft Abieds leven weer kleur gegeven. Na een verkeersongeval kon hij niet langer werken als brandwacht en belandde hij thuis. Ook zijn relatie liep op de klippen. “Ik heb nu geen therapeut meer nodig. De moestuin is mijn therapie. Daar ben ik heel dankbaar voor.” Hij moedigt mensen die ook kampen met psychische klachten aan om te gaan tuinieren. “Ik sta nu iedere dag om vijf uur op en ga gelijk kijken bij de planten en praat er zelfs mee. Ik ben zelf heel dankbaar voor deze kans en iedereen kan het leren.” Abied heeft zelf veel geleerd van Suzanne en Kitty van Groene Matties en is iedere dag te vinden in de tuin. “Ik kijk ook veel filmpjes op YouTube om meer te leren.  “Ik heb tomaatjes, gele en rode pepers, sperziebonen, doperwten, paprika en zelf watermeloenen”, somt hij op. Werkelijk overal staan potjes met planten die keurig zijn gelabeld. “De hobby is uit de hand gelopen”, zegt hij met een grote glimlach. “Ik wil zelfs een deel van mijn woonkamer afscheiden om in te richten als kas. Ik moet dit gewoon doen.”

Meer nieuws

In het Zuiderpark in Den Haag is dit voorjaar het Boerendorp van Groene Matties verrezen. Een flink aantal vrijwilligers uit Den Haag Zuidwest leert de fijne kneepjes van stadslandbouw van Natasja Koendjbiharie. Iedere week gaat de oogst van de drie velden naar Kies! Sociale Supermarkt aan de Vrederustlaan waar cliënten van de Voedselbank Haaglanden zelf hun boodschappen kunnen uitkiezen.

Tientallen bewoners van Den Haag ZuidWest werden afgelopen zaterdag uit hun woningen gelokt door de trommelgeluiden van Bayasa. Het eerste Lentefeest in de MengelMoestuin met een buurtpicknick, de onthulling van een megaschilderij en diverse kinderworkshops was een doorslaand succes. “In de Arabische wereld is het Lentefeest een belangrijke viering. Reden genoeg voor weer een feestje”, zegt Suzanne Monnier, projectleider van Groene Matties.

De MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest ligt er nu nog kaal bij omdat de moestuintjes net zijn ingezaaid, maar één tuintje is nog wel helemaal groen. Het gaat om het lapje grond van moestuindeelnemer Abel Wolff. Dankzij slim gebruik van techniek krijgen de planten, ook al is hij er niet, altijd voldoende water.

Zeynep Özdemir, bewoner van de Pachtersdreef, vond het doodzonde dat er niets gebeurde met de binnentuin achter haar woningenblok. Daarom deed zij enkele jaren geleden een aanvraag bij de gemeente voor een moestuin. Sinds maart van dit jaar is de MengelMoestuin een feit en Zeynep gloeit van trots. “Kinderen uit de buurt noemen mij ook wel de ‘tante’ van de tuin.”

Acrobatische acts, muziek van wereldband Metsäkukkia, een pompoensmoothiefiets, proeven van tientallen bijzondere pompoengerechten of lekker chillen bij een van de vele kampvuren met een pompoensoepje. De MengelMoestuin in de binnentuin tussen de Pachtersdreef, Beresteinlaan, Schoutendreef en Drostendreef in Den Haag Zuidwest was afgelopen zaterdag het kloppend hart van het Oogstfeest. Eén van de hoogtepunten was het uitreiken van de prijzen voor de mooiste, meest unieke en grootste pompoen van Den Haag én het lekkerste vegetarische pompoengerecht.

Selcan Ates en Yeter Arslan hebben elkaar in de MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest leren kennen. Allebei snakten zij naar een tuin en twijfelden geen moment toen zij de kans kregen om op een lapje grond aan de slag te gaan met het verbouwen van groente en fruit.

Natasja Koendjbiharie draagt zorg voor het pompoenveld van Groene Matties in het Zuiderpark in Den Haag waar pompoenen voor Kies! Sociale Supermarkt worden geteeld. Ook op andere plekken in Zuidwest, waaronder de MengelMoestuin en mensen thuis, worden pompoenen gekweekt voor de rijdende winkel voor cliënten van de voedselbank. “De pompoenen zijn absoluut lekker. Zeker omdat er zoveel liefde in is gegaan”, zegt Natasja.

Na een maandenlange voorbereiding was het zaterdag 5 juni eindelijk zover: de opening van de MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest. Tientallen buurtbewoners en vrijwilligers van de Groene Matties-moestuin kwamen af op het tuinfeestje in de binnentuin tussen de Pachtersdreef, Beresteinlaan, Schoutendreef en Drostendreef.