Sergio wint Potjes Challenge met Colombiaans familierecept

Sergio wint Potjes Challenge met Colombiaans familierecept

Sergio Almazo Daza won de Potjes Challenge van groeninitiatief Groene Matties tijdens het Oogstfeest XL afgelopen zaterdag bij Middin in Den Haag Zuidwest. Zijn zelfgemaakte chimichurri werd uit ruim dertig smakelijke inzendingen gekozen door de jury.

tekst Tanja Verkaik
fotografie Bart van Vliet

Uit handen van de Haagse burgemeester Jan van Zanen kreeg Almazo Daza de eerste prijs overhandigd: een geldbedrag van tweehonderdvijftig euro, de productie van de eerste vijfhonderd potjes in samenwerking met het Haagse ontbijt- en snackproductenbedrijf Yespers, coaching en begeleiding bij het opzetten van een eigen bedrijf door Startup Zuidwest en training door Stichting The Social Club. Deze stichting met als thuisbasis The New Farm in Moerwijk vertegenwoordigt, inspireert en verbindt sociaal ondernemers die met maatschappelijke en duurzame impact ondernemen. Als extra prijs gaven zij de nieuwbakken ondernemer een cursus- en coachingprogramma en een investering van duizend euro.

 

Oma’s recept

Almazo Daza was zichtbaar geëmotioneerd na de uitreiking. “Ik ben ontzettend blij met deze prijs.” Hij had niet verwacht de eerste prijs in de wacht te slepen van de Potjes Challenge, een wedstrijd voor inwoners van Zuidwest met het beste, vegetarische gerecht in een potje. Zijn chimichurri, een saus/marinade op basis van verse kruiden, viel op bij de jury vanwege de heerlijke smaak en veelzijdigheid van het product. Almazo Daza onderschrijft dit: “Chimichurri kun je eten bij aardappelen, vlees, maar ook rijst en pasta. Het is een Colombiaans recept met onder meer tomaat en koriander dat ik heb geleerd van mijn oma.” Volgens de jury heeft de Hagenaar een ‘uniek product’. “Goed van smaak en het voegt echt iets toe aan de markt”, zegt jurylid Halim Sahbudak.

Burgemeester Van Zanen was onder de indruk van alle bijzondere potjes vol lekkers die werden ingestuurd. “In Den Haag Zuidwest heb je niet alleen veel amateurtuinders, maar ook heel veel kooktalent.”

 

Tomatensambal en auberginejam

Ülkü Aydin won de tweede prijs, een geldbedrag van honderdvijftig euro, met haar tomatenchutney/sambal die zij maakte met groente uit haar moestuin in de Paradijstuin in Moerwijk. “Echt heel leuk. Deze kruising tussen chutney en sambal is heel lekker om op brood te smeren.” De zoete auberginejam van Döndü Arslan imponeerde de jury die bijna de hele pot verorberde. “Ik vond het wel spannend om dit potje in te leveren, want ik had dit nog nooit eerder gemaakt”, zegt Arslan die de derde prijs kreeg uitgereikt van de burgemeester. Zij kreeg een geldbedrag van honderd euro. De jury, die bestond uit culinair experts Stefan Baecke, Ritesh Mathoerapersad, Halim Sahbudak, Ouafaa Belhaddad en Sarita Doebar, besloot ook om een extra prijs uit te reiken aan de jongste deelnemer van de Potjes Challenge. Het gaat om de 8-jarige Given die een ‘zeer smakelijke’ tomatensambal maakte. “Ik ben gek op sambal en pittig eten”, zegt Given die vijftig euro kreeg.

 

De uitreiking van de Potjes Challenge was een van hoogtepunten van Oogstfeest XL. Op vijf groene locaties in Den Haag Zuidwest werd feest gevierd. Onder meer op de MengelMoestuin, een buurtmoestuin in de binnentuin tussen de Pachtersdreef, Beresteinlaan, Schoutendreef en Drostendreef, de groenstrook aan de Sara Burgerhartweg en in de Marcus- en Paradijstuin in Moerwijk.

Meer nieuws

In het Zuiderpark in Den Haag is dit voorjaar het Boerendorp van Groene Matties verrezen. Een flink aantal vrijwilligers uit Den Haag Zuidwest leert de fijne kneepjes van stadslandbouw van Natasja Koendjbiharie. Iedere week gaat de oogst van de drie velden naar Kies! Sociale Supermarkt aan de Vrederustlaan waar cliënten van de Voedselbank Haaglanden zelf hun boodschappen kunnen uitkiezen.

Tientallen bewoners van Den Haag ZuidWest werden afgelopen zaterdag uit hun woningen gelokt door de trommelgeluiden van Bayasa. Het eerste Lentefeest in de MengelMoestuin met een buurtpicknick, de onthulling van een megaschilderij en diverse kinderworkshops was een doorslaand succes. “In de Arabische wereld is het Lentefeest een belangrijke viering. Reden genoeg voor weer een feestje”, zegt Suzanne Monnier, projectleider van Groene Matties.

De MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest ligt er nu nog kaal bij omdat de moestuintjes net zijn ingezaaid, maar één tuintje is nog wel helemaal groen. Het gaat om het lapje grond van moestuindeelnemer Abel Wolff. Dankzij slim gebruik van techniek krijgen de planten, ook al is hij er niet, altijd voldoende water.

Zeynep Özdemir, bewoner van de Pachtersdreef, vond het doodzonde dat er niets gebeurde met de binnentuin achter haar woningenblok. Daarom deed zij enkele jaren geleden een aanvraag bij de gemeente voor een moestuin. Sinds maart van dit jaar is de MengelMoestuin een feit en Zeynep gloeit van trots. “Kinderen uit de buurt noemen mij ook wel de ‘tante’ van de tuin.”

Acrobatische acts, muziek van wereldband Metsäkukkia, een pompoensmoothiefiets, proeven van tientallen bijzondere pompoengerechten of lekker chillen bij een van de vele kampvuren met een pompoensoepje. De MengelMoestuin in de binnentuin tussen de Pachtersdreef, Beresteinlaan, Schoutendreef en Drostendreef in Den Haag Zuidwest was afgelopen zaterdag het kloppend hart van het Oogstfeest. Eén van de hoogtepunten was het uitreiken van de prijzen voor de mooiste, meest unieke en grootste pompoen van Den Haag én het lekkerste vegetarische pompoengerecht.

Selcan Ates en Yeter Arslan hebben elkaar in de MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest leren kennen. Allebei snakten zij naar een tuin en twijfelden geen moment toen zij de kans kregen om op een lapje grond aan de slag te gaan met het verbouwen van groente en fruit.

Natasja Koendjbiharie draagt zorg voor het pompoenveld van Groene Matties in het Zuiderpark in Den Haag waar pompoenen voor Kies! Sociale Supermarkt worden geteeld. Ook op andere plekken in Zuidwest, waaronder de MengelMoestuin en mensen thuis, worden pompoenen gekweekt voor de rijdende winkel voor cliënten van de voedselbank. “De pompoenen zijn absoluut lekker. Zeker omdat er zoveel liefde in is gegaan”, zegt Natasja.

Niet alleen de moestuin van Abied Guman in de MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest staat vol met groen. Ook zijn woning aan de Jonkersdreef is tot de nok toe gevuld met groente-en fruitplanten. “Het zijn er zeker meer dan honderd”, zegt Abied. Door het tuinieren heeft hij zijn leven weer op de rit gekregen.

Na een maandenlange voorbereiding was het zaterdag 5 juni eindelijk zover: de opening van de MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest. Tientallen buurtbewoners en vrijwilligers van de Groene Matties-moestuin kwamen af op het tuinfeestje in de binnentuin tussen de Pachtersdreef, Beresteinlaan, Schoutendreef en Drostendreef.