Oogstfeest vol (monster)pompoenen smaakt naar meer

Oogstfeest vol (monster)pompoenen smaakt naar meer

Acrobatische acts, muziek van wereldband Metsäkukkia, een pompoensmoothiefiets, proeven van tientallen bijzondere pompoengerechten of lekker chillen bij een van de vele kampvuren met een pompoensoepje. De MengelMoestuin in de binnentuin tussen de Pachtersdreef, Beresteinlaan, Schoutendreef en Drostendreef in Den Haag Zuidwest was afgelopen zaterdag het kloppend hart van het Oogstfeest. Eén van de hoogtepunten was het uitreiken van de prijzen voor de mooiste, meest unieke en grootste pompoen van Den Haag én het lekkerste vegetarische pompoengerecht.

tekst Tanja Verkaik
fotografie Bart van Vliet

Vrijwilligers en medewerkers van Mens en Tuin, een zorgtuin in Moerwijk, trokken zaterdag veel bekijks. Een kruiwagen met een gigantische pompoen werd met moeite de binnentuin opgerold. “Lange tijd hadden we niet door dat de pompoen al zo groot was”, zegt vrijwilliger Hans van Mens en Tuin. “De pompoen lag verscholen onder een dik bladerdek.” De verrassing was dan ook groot toen zij ‘een monster’ van naar schatting zo’n zeventig kilo onder de bladeren zagen. “Het was even sjouwen met zijn drietjes, maar we hebben het gered”, zegt Anita van Bree van de zorgtuin. Niet verwonderlijk dan ook dat de jury er snel over uit was welke pompoen tot grootste van Den Haag werd gekroond. “De grootste spreekt voor zich”, zei jurylid Aicha El Kadiri. Ook in de categorie uniek viel Mens en Tuin in de prijzen met de pindapompoen. Een bijzonder exemplaar met een buitenkant die vol lijkt te zitten met doppinda’s.
De MengelMoestuin won de tweede prijs in de categorie ‘grootste pompoen’. Er zijn alleen nog beelden van, want de pompoen werd ontvreemd. Moestuindeelnemer Zeynep Özdemir is blij met de prijs. “Ik hoop dat diegene de pompoen harder nodig had dan wij”, zegt ze nuchter. Ook de leerlingen van de Koetsveldschool teelden een megapompoen, die letterlijk ontplofte vlak voor het oogsten. Gelukkig zijn ook hier nog beelden van. Zij ontvingen de derde prijs.

 

‘Buurttuin verbindt’

Iets verderop stond een kar met zo’n tweehonderd pompoenen bestemd voor de cliënten van Kies! Sociale Supermarkt. Scholen, bewoners, buurttuinen en de Groene Matties zelf teelden speciaal voor dit doel pompoenen. Wethouder Martijn Balster had de eer om de kar te overhandigen aan de winkelmanager van Kies! Sociale Supermarkt. “Deze buurttuin heeft de bewoners onderling verbonden”, zegt Balster. “Bewonderenswaardig dat een deel van de pompoenoogst vervolgens naar de armste wijkbewoners gaat. Het laat zien hoe solidair de Zuidwesters zijn. Daar ben ik heel trots op.”

 

‘Goeie vibe’

Hoewel pompoenen de boventoon voerden tijdens het Oogstfeest konden kinderen zich ook laten schminken, boksen of in een hoge boom klimmen onder leiding van de Haagse Boomtoppers. Kinderen van de Kleine Chefs Moerwijk bakten pompoenpannenkoeken en jongeren van buurthuis Kleurrijk gingen aan de slag met pompoensoep. Ook konden zij hun energie kwijt op de pompoensmoothiefiets. Hoe harder er werd gefietst, hoe sneller de pompoensmoothie gedronken kon worden. Naast deze bijzondere fiets zat Maaltie van initiatief Vraag Elkaar met haar ‘gelukstafel’. “Wij verbinden buurtgenoten aan elkaar op een laagdrempelige manier. Zij kunnen zich gratis inschrijven. Zo zoekt een meneer die hier net aanschoof naar een gezellig contact en wil in ruil daarvoor helpen in de tuin.” Community Builder Marsha Rietbergen van Bouwlust en Vrederust kijkt haar ogen uit tijdens het Oogstfeest. “Er is een goede vibe. Je merkt dat deze buurttuin, die in maart de deuren opende, echt een ontmoetingsplek is geworden. Mensen die normaal gesproken niet snel de deur uitgaan, komen hier. Dat is mooi om te zien.”

 

Bijzondere pompoengerechten

Het Oogstfeest trok ruim honderd mensen uit de buurt. “Ik wist helemaal niets af van dit feest”, zegt een vader die met zijn twee dochters spontaan kwam aanwaaien. “We hoorden de muziek en zijn nu al ruim twee uur hier. Ik moet zeggen dat die pompoengerechten goed smaken.” Bewoners gingen massaal aan de slag met pompoenen in hun keuken en daar kwamen zeer smakelijke en vegetarische gerechten uit voort. Pompoenkokosballetjes, een pompoenpuree met champignons en zelfs pompoenbara’s. Binnen no-time waren alle schalen leeg. De publiekprijs ging naar een Turkse pompoensnack met slagroom, kaneel, walnoot en suiker. ‘Topchef’ Sara Achmed is er ondersteboven van. “Dat had ik niet verwacht.” Een nagerecht van pompoenmousse met een krokante twist won de eerste prijs.

Zware dobber voor jury

De jury van de Pompoenchallenge, die bestond uit Rien Schilperoord van Hoeksche Pompoenen, stadslandbouwer Natasja Koendjbiharie en Aicha El Kadiri (Aishel Coöperatie en buurthuiskamer Anna’s Gedoe) vond het moeilijk om te kiezen uit het grote pompoenaanbod. De vraag welke pompoen het meest uniek was van allemaal leverde flink wat discussie op. “Daar hebben we lang over moeten nadenken”, zegt El Kadiri. Uiteindelijk ging Tuyet er met haar slangachtige fleskalebas met de eerste prijs vandoor. “Die heb ik in mijn vensterbank opgekweekt”, zegt zij trots. “De fleskalebas is heel gezond. Ik heb eerder wel eens een exemplaar van één meter twintig geteeld.”
Abied Guman van de MengelMoestuin mag zijn pompoen de mooiste van Den Haag noemen. De meerdere kleuren en mooie waslaag zorgden ervoor dat de jury overstag ging. Abied was in zijn nopjes. “Ik ga de pompoen verdelen zodat meer mensen ervan kunnen proeven.” Ook een bewoner van de Erasmusweg, Aziz, viel in de prijzen met zijn perfecte oranje pompoen. “Wat een juweel”, wordt er geroepen. De blauw/grijze pompoen van Anton Constandse wordt omgeschreven als ‘een vintage parel’.

 

Grote belangstelling Oogstfeest

Meer dan honderd mensen kwamen af op het Oogstfeest in de MengelMoestuin. Projectleider Suzanne Monnier van Groene Matties liep de hele tijd met een glimlach rond. Het was een fantastische dag”, zegt Suzanne. “Verrassend hoeveel bijzondere pompoenen er voorbij zijn gekomen.” Ook moestuindeelnemers van de MengelMoestuin zelf spreken van een geslaagde dag. “De tuin is een goede smoes om mensen naar buiten te lokken. Ik zag vandaag heel veel bekende en onbekende gezichten en dat is goed”, zegt Selcan Ates. Daar sluit Zeynep Özdemir zich bij aan. “Het was erg gezellig. Om zoveel verschillende mensen bij elkaar te krijgen is echt een kunst.” “Dit smaakt zeker naar meer”, aldus buurbewoner Mohammed. “Een jaarlijks Oogstfeest lijkt mij een heel goed idee.”

 

Meer nieuws

In het Zuiderpark in Den Haag is dit voorjaar het Boerendorp van Groene Matties verrezen. Een flink aantal vrijwilligers uit Den Haag Zuidwest leert de fijne kneepjes van stadslandbouw van Natasja Koendjbiharie. Iedere week gaat de oogst van de drie velden naar Kies! Sociale Supermarkt aan de Vrederustlaan waar cliënten van de Voedselbank Haaglanden zelf hun boodschappen kunnen uitkiezen.

Tientallen bewoners van Den Haag ZuidWest werden afgelopen zaterdag uit hun woningen gelokt door de trommelgeluiden van Bayasa. Het eerste Lentefeest in de MengelMoestuin met een buurtpicknick, de onthulling van een megaschilderij en diverse kinderworkshops was een doorslaand succes. “In de Arabische wereld is het Lentefeest een belangrijke viering. Reden genoeg voor weer een feestje”, zegt Suzanne Monnier, projectleider van Groene Matties.

De MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest ligt er nu nog kaal bij omdat de moestuintjes net zijn ingezaaid, maar één tuintje is nog wel helemaal groen. Het gaat om het lapje grond van moestuindeelnemer Abel Wolff. Dankzij slim gebruik van techniek krijgen de planten, ook al is hij er niet, altijd voldoende water.

Zeynep Özdemir, bewoner van de Pachtersdreef, vond het doodzonde dat er niets gebeurde met de binnentuin achter haar woningenblok. Daarom deed zij enkele jaren geleden een aanvraag bij de gemeente voor een moestuin. Sinds maart van dit jaar is de MengelMoestuin een feit en Zeynep gloeit van trots. “Kinderen uit de buurt noemen mij ook wel de ‘tante’ van de tuin.”

Selcan Ates en Yeter Arslan hebben elkaar in de MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest leren kennen. Allebei snakten zij naar een tuin en twijfelden geen moment toen zij de kans kregen om op een lapje grond aan de slag te gaan met het verbouwen van groente en fruit.

Natasja Koendjbiharie draagt zorg voor het pompoenveld van Groene Matties in het Zuiderpark in Den Haag waar pompoenen voor Kies! Sociale Supermarkt worden geteeld. Ook op andere plekken in Zuidwest, waaronder de MengelMoestuin en mensen thuis, worden pompoenen gekweekt voor de rijdende winkel voor cliënten van de voedselbank. “De pompoenen zijn absoluut lekker. Zeker omdat er zoveel liefde in is gegaan”, zegt Natasja.

Niet alleen de moestuin van Abied Guman in de MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest staat vol met groen. Ook zijn woning aan de Jonkersdreef is tot de nok toe gevuld met groente-en fruitplanten. “Het zijn er zeker meer dan honderd”, zegt Abied. Door het tuinieren heeft hij zijn leven weer op de rit gekregen.

Na een maandenlange voorbereiding was het zaterdag 5 juni eindelijk zover: de opening van de MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest. Tientallen buurtbewoners en vrijwilligers van de Groene Matties-moestuin kwamen af op het tuinfeestje in de binnentuin tussen de Pachtersdreef, Beresteinlaan, Schoutendreef en Drostendreef.