Partners Groene Matties brachten bezoek aan Boerendorp

Partners Groene Matties brachten bezoek aan Boerendorp

Stadslandbouwproject Boerendorp van groen initiatief Groene Matties opende onlangs de deuren voor partners van het project, zoals Staedion, Natuur- en Milieueducatie en de gemeente Den Haag.

tekst Tanja Verkaik
fotografie Bart van Vliet

Op een zonnige dag werd een bezoek gebracht aan de velden vol oogst in het Haagse Zuiderpark. Met behulp van vrijwilligers oogst en onderhoudt Natasja Koendjbiharie de tuin. De opbrengst van de velden gaat naar Kies! Sociale Supermarkt aan de Vrederustlaan waar cliënten van de Voedselbank Haaglanden zelf hun boodschappen kunnen uitkiezen. “Prachtig dat de oogst rechtstreeks naar de Voedselbank Haaglanden gaat zodat de cliënten verse producten op hun bord krijgen”, zegt Allard Friedrich van de Moerwijk Coöperatie.

 

Hete zomer was uitdaging

Projectleider Suzanne Monnier van Groene Matties leidde de bezoekers rond over de velden en vertelde over de uitdagingen van het telen van groente in een hete zomer. “De manier waarop wij gewend zijn om te telen is aan het veranderen. We moeten steeds zoeken naar oplossingen door het veranderende klimaat”, vertelde Monnier. De zonnige dagen van het afgelopen voorjaar in combinatie met weinig neerslag maakte het verbouwen van groente op zijn zachtst gezegd uitdagend. “Als je een plantje in de grond plaatst in een temperatuur van dertig graden is het de volgende dag al verschrompeld.” Door meer water te geven, help je de plantjes niet op de lange termijn. “Het gewas moet tot het uiterste worden gedreven om te zorgen dat de wortels ook zelf op zoek gaan naar water in de bodem”, legde de stadslandbouwexpert uit. Sommige gewassen gedijen goed, ook onder niet makkelijke weeromstandigheden. “Snijbiet is eigenlijk altijd prijs.”

 

‘Gezond en vers voedsel’

Dat Groene Matties ‘het eten van gezond en vers voedsel stimuleert’, kan op de goedkeuring rekenen van Younes Bouadi van de Bas van Goor Foundation die als doel heeft om mensen met diabetes in beweging te krijgen. Tijdens het Oogstfeest XL in september organiseerde de stichting de oogstfeestwandeling die werd geleid door Hagenaar Frank Kanhai. “Hij gaat een aantal wandelprogramma’s voor ons doen”, vertelt Bouadi, die onder de indruk is van het groene dorpje dat ligt verscholen in het Zuiderpark. Hij steekt meteen de handen uit de mouwen door letterlijk boontjes te doppen met de vrijwilligers. Robin, een van de vrijwilligers, toont een pattisson, een pompensoort, die net werd geoogst. “Bijna niemand kent deze groente, die op een ufo lijkt. Aan de binnenkant lijkt het op een courgette.” Peter van Leeuwen die de oogst dit keer ophaalt namens Kies! Sociale Supermarkt heeft de patisson al eens klaargemaakt thuis. “Heerlijk om te vullen met gehakt en kaas, half uurtje in de oven en je hebt een heerlijk gerecht.”

 

‘Mooie ontwikkeling’

Op het terrein van Natuur- en Milieueducatie is ook Eetbaar Park gevestigd. Vertegenwoordigers van dit initiatief namen een kijkje bij de buren. “Dit is een hele mooie ontwikkeling op dit terrein”, vindt vrijwilliger Elles. Marjanne van Ruijven, de initiatiefnemer voor een Voedselbos in Moerwijk, is tevens enthousiast over het Boerendorp. “We moeten een andere kijk krijgen op openbaar groen. Waarom geen fruitbomen in de openbare ruimte waar bewoners hun fruit kunnen plukken? Dit soort groene initiatieven zijn geweldig.” Na de rondleiding en het proeven van en veganistisch hapje keken de partners van Groene Matties terug op een geslaagde dag.

 

Meer nieuws

In het Zuiderpark in Den Haag is dit voorjaar het Boerendorp van Groene Matties verrezen. Een flink aantal vrijwilligers uit Den Haag Zuidwest leert de fijne kneepjes van stadslandbouw van Natasja Koendjbiharie. Iedere week gaat de oogst van de drie velden naar Kies! Sociale Supermarkt aan de Vrederustlaan waar cliënten van de Voedselbank Haaglanden zelf hun boodschappen kunnen uitkiezen.

Tientallen bewoners van Den Haag ZuidWest werden afgelopen zaterdag uit hun woningen gelokt door de trommelgeluiden van Bayasa. Het eerste Lentefeest in de MengelMoestuin met een buurtpicknick, de onthulling van een megaschilderij en diverse kinderworkshops was een doorslaand succes. “In de Arabische wereld is het Lentefeest een belangrijke viering. Reden genoeg voor weer een feestje”, zegt Suzanne Monnier, projectleider van Groene Matties.

De MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest ligt er nu nog kaal bij omdat de moestuintjes net zijn ingezaaid, maar één tuintje is nog wel helemaal groen. Het gaat om het lapje grond van moestuindeelnemer Abel Wolff. Dankzij slim gebruik van techniek krijgen de planten, ook al is hij er niet, altijd voldoende water.

Zeynep Özdemir, bewoner van de Pachtersdreef, vond het doodzonde dat er niets gebeurde met de binnentuin achter haar woningenblok. Daarom deed zij enkele jaren geleden een aanvraag bij de gemeente voor een moestuin. Sinds maart van dit jaar is de MengelMoestuin een feit en Zeynep gloeit van trots. “Kinderen uit de buurt noemen mij ook wel de ‘tante’ van de tuin.”

Acrobatische acts, muziek van wereldband Metsäkukkia, een pompoensmoothiefiets, proeven van tientallen bijzondere pompoengerechten of lekker chillen bij een van de vele kampvuren met een pompoensoepje. De MengelMoestuin in de binnentuin tussen de Pachtersdreef, Beresteinlaan, Schoutendreef en Drostendreef in Den Haag Zuidwest was afgelopen zaterdag het kloppend hart van het Oogstfeest. Eén van de hoogtepunten was het uitreiken van de prijzen voor de mooiste, meest unieke en grootste pompoen van Den Haag én het lekkerste vegetarische pompoengerecht.

Selcan Ates en Yeter Arslan hebben elkaar in de MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest leren kennen. Allebei snakten zij naar een tuin en twijfelden geen moment toen zij de kans kregen om op een lapje grond aan de slag te gaan met het verbouwen van groente en fruit.

Natasja Koendjbiharie draagt zorg voor het pompoenveld van Groene Matties in het Zuiderpark in Den Haag waar pompoenen voor Kies! Sociale Supermarkt worden geteeld. Ook op andere plekken in Zuidwest, waaronder de MengelMoestuin en mensen thuis, worden pompoenen gekweekt voor de rijdende winkel voor cliënten van de voedselbank. “De pompoenen zijn absoluut lekker. Zeker omdat er zoveel liefde in is gegaan”, zegt Natasja.

Niet alleen de moestuin van Abied Guman in de MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest staat vol met groen. Ook zijn woning aan de Jonkersdreef is tot de nok toe gevuld met groente-en fruitplanten. “Het zijn er zeker meer dan honderd”, zegt Abied. Door het tuinieren heeft hij zijn leven weer op de rit gekregen.

Na een maandenlange voorbereiding was het zaterdag 5 juni eindelijk zover: de opening van de MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest. Tientallen buurtbewoners en vrijwilligers van de Groene Matties-moestuin kwamen af op het tuinfeestje in de binnentuin tussen de Pachtersdreef, Beresteinlaan, Schoutendreef en Drostendreef.