tekst Tanja Verkaik
fotografie Bart van Vliet
De MengelMoestuin is nu een klein jaar geopend en zorgt ervoor dat bewoners letterlijk opbloeien. Dankzij de steun van de gemeente Den Haag, het Rijk, Fonds 1818 én woningcorporatie Staedion kwam de langgekoesterde wens voor een tuin van de buurt uit. “Er zit een lange geschiedenis achter”, zegt Ineke Hertgers, bewonersconsulent van Staedion. “Bewoners gaven de afgelopen jaren vaker aan dat zij graag iets wilden doen met het groen tussen de portiekwoningen. Staedion vond dat een goed idee, maar wilde dan wel een gedegen plan zien van de bewoners met draagvlak.” Toen kwam de Regio Deal om de hoek kijken. Het Rijk en de gemeente maakte maar liefst vijftien miljoen euro vrij om de leefbaarheid in Den Haag Zuidwest te vergroten. “Wij hebben toen contact gezocht met Duurzaam Den Haag over het vergroenen van Zuidwest. Hier zijn ontzettend veel grote oppervlakken grond die niet of nauwelijks gebruikt worden. Daarna is het balletje gaan rollen en volgende gesprekken met Fonds 1818 en de gemeente”, vertelt Ineke. Uiteindelijk kwam het stadslandbouwproject van de grond. Ook de woningcorporatie droeg financieel een steentje bij. “Maar de kracht van de MengelMoestuin zijn de bewoners zelf”, benadrukt zij.
Ineke is een graag geziene bezoeker in de tuin. Als dank voor haar inzet voor de MengelMoestuin kreeg zij daarom een goodiebag van bewoner Zeynep die in de prijzen viel bij de loterij tijdens het Lentefeest. Daarin zat een bijzonder cadeau. Een keramieken koffiekopje, Bakkie Trots, gemaakt van klei uit de MengelMoestuin. “Dankzij Staedion heb ik nu groene vingers”, vertelde Zeynep. “Ik wil hen bedanken voor deze mooie plek.”
‘Moestuin werkt aanstekelijk’
Dat een woningcorporatie ook investeert in de buitenruimte vindt Ineke niet meer dan logisch. “Wonen is meer dan een dak boven je hoofd hebben. Ook leefbaarheid is onze core business. Het is belangrijk om als corporatie naast je bewoners te gaan staan en te vragen: wat maakt jou gelukkig?”, legt Inkeke uit. In totaal heeft Staedion zestien moestuinprojecten, van groot tot klein, ondersteund in Den Haag Zuidwest. “Het werkt aanstekelijk en je ziet dat mensen door plekken als de MengelMoestuin te faciliteren de buitenruimte meer gaan waarderen.” Het doel is om in het ‘nieuwe’ Zuidwest stadslandbouw een definitieve plek te geven. “Dan kun je ook denken aan het telen van groente en fruit voor een lokale markt of winkel. Dit kan ook voor werkgelegenheid zorgen”, aldus de bewonersconsulent van Staedion.
De MengelMoestuin zelf zal tijdens de metamorfose van de Dreven, Gaarden en Zichten die waarschijnlijk eind volgend jaar start, verplaatsen door de buurt. De corporatie ziet de tuin die echt een ontmoetingsplek is voor buurtbewoners als grote meerwaarde voor de buurt. “Maar het zijn de bewoners die de kracht zijn hierachter”, benadrukt Ineke nogmaals. Enkele bewoners werden om die reden tijdens het Lentefeest in het zonnetje gezet door Kitty Hinkenkemper en Suzanne Monnier van Groene Matties. Eén van hen was Franklin, beter bekend als Chici of ‘de man het de hamer’. “Ik maak elke dag een ronde door de tuin en maak het helemaal schoon hier.” Natuurlijk is de hamer altijd binnen handbereik om kapotte speeltoestellen of de omheining van de tuin te maken. “Ik slaap zelfs met mijn hamer”, geeft hij toe.
Buurtpicknick en superjonge vrijwilliger
Semmy (8) zit liever met zijn handen in de aarde dan in de speeltuin. Iedere woensdagmiddag is hij te vinden in de MengelMoestuin om een handje mee te helpen. Al voordat het Lentefeest losbarstte hielp hij druk mee met de voorbereidingen. “Pruim en druiven zijn een lekkere combinatie en geven een lekker smaakje aan water”, zegt de 8-jarige terwijl hij met een aardappelschilmesje het fruit in kleine stukjes sneed en in een grote waterkan gooide. Hij kreeg als dank voor als zijn hulp een vleesetende plant. “In de MengelMoestuin staan wij open voor iedereen. Ik vind het leuk om te zien dat mensen nu wel de deur uitkomen en naar buiten gaan”, stelde moestuindeelnemer Selcan.
Vrijwilligers van de Moerwijk Coöperatie werden ingeschakeld om het eten te verzorgen voor de buurtpicknick. Van veganistische tonijnsandwiches tot aan couscoussalade stonden klaar in de foodkraam. Er ontstond een gezellige picknick in de zon. Ook Morad, die bij zijn moeder op bezoek was, kwam met zijn kinderen af op de gezelligheid. “Een evenement als dit vergroot de sociale cohesie in de wijk. Heel goed.” Iets verderop in de tuin waren onderzoekers van de Haagse Hogeschool te vinden met een kraam. Zij deden onderzoek voor de gemeente naar de onderwerpen die buurtbewoners belangrijk vinden. Door middel van kaartjes met onderwerpen als ‘vrijheid’ en ‘ontmoeten’ gaven de bezoekers van het feest aan hoe belangrijk zij ieder thema vinden.
Boom van verbinding
Kinderen uit de buurt renden tijdens het feest rond over het terrein en maakten zaadbommetjes en beschilderden gekookte eieren met de mooiste creaties. Bij de speeltuin lag een gigantisch kunstwerk waar kinderen aan meewerkten. “Het schilderij krijgt uiteindelijk een vaste plek in de tuin bij het schuurtje”, vertelt Monnier. Afgelopen herfst werkten kinderen uit de buurt in Pandje 4 onder leiding van een kunstenaar aan met meterslange doek. “Het symboliseert een boom waarin de tekeningen van de kinderen zijn verwerkt in de takken”, vertelde Dorothée Meijer van Stichting MasterPeace die kunst inzet als middel om buurtbewoners aan elkaar te verbinden. “Zo hebben we ook ansichtkaarten gemaakt met foto’s van kinderen uit ZuidWest die verstuurd kunnen worden als vakantiegroet. Kinderen konden met een professionele camera aan de slag gaan.” Iets verderop in de tuin bungelen ook kaartjes in de appelboom vol met wensen van buurtbewoners. “Ik hoop dat wij met onze tuin een voorbeeld kunnen zijn voor andere wijken”, aldus Zeynep.