door Tanja Verkaik
“Ik praat zelfs met de plantjes”, vertelt Yeter. “Ik geloof oprecht dat die opbloeien door positieve energie.” Dat geldt volgens Selcan niet alleen voor de planten. “Ook mensen bloeien op in de Mengelmoestuin.” De in totaal vijfentwintig deelnemers, die zich ontfermen over hun afzonderlijke moestuin en de gezamenlijke lap grond, zijn heel divers. Van jong tot oud en met verschillende culturele achtergronden. De gezamenlijke passie voor groen bindt hen. “Ik kan wel zeggen dat er echt een vriendengroep is ontstaan”, zegt Selcan.
Groen hart
Selcan groeide zelf op in de Schilderswijk. Daar leerde zij de fijne kneepjes van het moestuinieren van haar moeder. “Ik was altijd in de tuin. Ook nadat ik het huis uitging. We aten wat we verbouwden. Nu is mijn moeder heel vaak hier in de MengelMoestuin te vinden.” Inmiddels woont zij tien jaar in het veel rustigere Den Haag Zuidwest. “Een groot verschil met de Schilderswijk. Daar kent iedereen elkaar, maar hier is het een stuk rustiger. Nieuwe gezichten vallen dus wel sneller op.”
Yeter komt uit een klein dorp in Turkije. “Ik ben echt een dorpskind. We hadden een moestuin, een koe, schapen en kippen.” Zij is blij weer in de aarde te kunnen wroeten. “Ik ben elke dag hier te vinden. Tuinieren is leuk en neemt de stress weg. Het is fijn dat je letterlijk de vruchten plukt van je werk.” Ze vergelijkt het verzorgen van planten met een zwangerschap. “Een klein plantje groeit uit tot een volwaardige plant.”
‘Heerlijk om bezig te zijn in de aarde’
Yeter woont aan de Drostendreef en kwam er net te laat achter dat er een moestuinproject werd opgestart in de binnentuin tussen de Pachtersdreef, Beresteinlaan, Schoutendreef en Drostendreef. “Er bleek een tuintje over te zijn, waar ik aan de slag kon. Ik vind het heerlijk om bezig te zijn in de aarde. Projectleiders Suzanne en Kitty zijn heel warm en helpen ons met alles.”
Yeter loopt tussen de moestuintjes door en plukt verschillende kruiden en groenten. ,,Proef deze verse munt eens”, zegt zij. Yeter heeft net als Selcan al veel moestuinervaring. ,,Toch leer ik iedere keer iets bij. Zoals bloemsoorten die je gewoon kunt eten.”
Beiden zijn bevlogen moestuinders. “De MengelMoestuin is echt een aanwinst voor de hele buurt”, zegt Selcan. Er wordt gretig gebruik gemaakt van picknickbanken die op verschillende plekken staan in de tuin. “In het weekend zit het hier vol met mensen die hier met een thermoskan gaan zitten.”
Oogst wordt gedeeld met buurt
Er valt ook nog regelmatig iets te halen in de moestuin. “Een goede oogst delen we met de buurt. Dan leggen we dat neer op een tafel zodat mensen het mee naar huis kunnen nemen”, vertellen Selcan en Yeter. Een echtpaar dat uitkijkt op de moestuin kan hier over meepraten. “Dan zie ik opeens een komkommer op mijn balkon liggen of een courgette. Beiden smaakten heerlijk”, zeggen zij. Dat beamen de moestuindeelnemers. “Iemand maakte een soep van groente uit de tuin en ik kan met recht zeggen dat ik nog nooit zo’n lekker soep gegeten”, vertelt Yeter. “Verser dan dit kan niet”, zegt Selcan. “Het gaat niet eerst in de koeling, maar direct op je bord. Als je eenmaal ‘besmet’ bent geraakt met moeder aarde, dan raak je er nooit meer vanaf”, aldus Selcan.