Selcan en Yeter kunnen passie voor groen kwijt in MengelMoestuin

Selcan en Yeter kunnen passie voor groen kwijt in MengelMoestuin

Selcan Ates en Yeter Arslan hebben elkaar in de MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest leren kennen. Allebei snakten zij naar een tuin en twijfelden geen moment toen zij de kans kregen om op een lapje grond aan de slag te gaan met het verbouwen van groente en fruit.

door Tanja Verkaik

“Ik praat zelfs met de plantjes”, vertelt Yeter. “Ik geloof oprecht dat die opbloeien door positieve energie.” Dat geldt volgens Selcan niet alleen voor de planten. “Ook mensen bloeien op in de Mengelmoestuin.” De in totaal vijfentwintig deelnemers, die zich ontfermen over hun afzonderlijke moestuin en de gezamenlijke lap grond, zijn heel divers. Van jong tot oud en met verschillende culturele achtergronden. De gezamenlijke passie voor groen bindt hen. “Ik kan wel zeggen dat er echt een vriendengroep is ontstaan”, zegt Selcan.

Groen hart

Selcan groeide zelf op in de Schilderswijk. Daar leerde zij de fijne kneepjes van het moestuinieren van haar moeder. “Ik was altijd in de tuin. Ook nadat ik het huis uitging. We aten wat we verbouwden. Nu is mijn moeder heel vaak hier in de MengelMoestuin te vinden.” Inmiddels woont zij tien jaar in het veel rustigere Den Haag Zuidwest. “Een groot verschil met de Schilderswijk. Daar kent iedereen elkaar, maar hier is het een stuk rustiger. Nieuwe gezichten vallen dus wel sneller op.”
Yeter komt uit een klein dorp in Turkije. “Ik ben echt een dorpskind. We hadden een moestuin, een koe, schapen en kippen.” Zij is blij weer in de aarde te kunnen wroeten. “Ik ben elke dag hier te vinden. Tuinieren is leuk en neemt de stress weg. Het is fijn dat je letterlijk de vruchten plukt van je werk.” Ze vergelijkt het verzorgen van planten met een zwangerschap. “Een klein plantje groeit uit tot een volwaardige plant.”

‘Heerlijk om bezig te zijn in de aarde’

Yeter woont aan de Drostendreef en kwam er net te laat achter dat er een moestuinproject werd opgestart in de binnentuin tussen de Pachtersdreef, Beresteinlaan, Schoutendreef en Drostendreef. “Er bleek een tuintje over te zijn, waar ik aan de slag kon. Ik vind het heerlijk om bezig te zijn in de aarde. Projectleiders Suzanne en Kitty zijn heel warm en helpen ons met alles.”
Yeter loopt tussen de moestuintjes door en plukt verschillende kruiden en groenten. ,,Proef deze verse munt eens”, zegt zij. Yeter heeft net als Selcan al veel moestuinervaring. ,,Toch leer ik iedere keer iets bij. Zoals bloemsoorten die je gewoon kunt eten.”
Beiden zijn bevlogen moestuinders. “De MengelMoestuin is echt een aanwinst voor de hele buurt”, zegt Selcan. Er wordt gretig gebruik gemaakt van picknickbanken die op verschillende plekken staan in de tuin. “In het weekend zit het hier vol met mensen die hier met een thermoskan gaan zitten.”

Oogst wordt gedeeld met buurt

Er valt ook nog regelmatig iets te halen in de moestuin. “Een goede oogst delen we met de buurt. Dan leggen we dat neer op een tafel zodat mensen het mee naar huis kunnen nemen”, vertellen Selcan en Yeter. Een echtpaar dat uitkijkt op de moestuin kan hier over meepraten. “Dan zie ik opeens een komkommer op mijn balkon liggen of een courgette. Beiden smaakten heerlijk”, zeggen zij. Dat beamen de moestuindeelnemers. “Iemand maakte een soep van groente uit de tuin en ik kan met recht zeggen dat ik nog nooit zo’n lekker soep gegeten”, vertelt Yeter. “Verser dan dit kan niet”, zegt Selcan. “Het gaat niet eerst in de koeling, maar direct op je bord. Als je eenmaal ‘besmet’ bent geraakt met moeder aarde, dan raak je er nooit meer vanaf”, aldus Selcan.

 

Meer nieuws

In het Zuiderpark in Den Haag is dit voorjaar het Boerendorp van Groene Matties verrezen. Een flink aantal vrijwilligers uit Den Haag Zuidwest leert de fijne kneepjes van stadslandbouw van Natasja Koendjbiharie. Iedere week gaat de oogst van de drie velden naar Kies! Sociale Supermarkt aan de Vrederustlaan waar cliënten van de Voedselbank Haaglanden zelf hun boodschappen kunnen uitkiezen.

Tientallen bewoners van Den Haag ZuidWest werden afgelopen zaterdag uit hun woningen gelokt door de trommelgeluiden van Bayasa. Het eerste Lentefeest in de MengelMoestuin met een buurtpicknick, de onthulling van een megaschilderij en diverse kinderworkshops was een doorslaand succes. “In de Arabische wereld is het Lentefeest een belangrijke viering. Reden genoeg voor weer een feestje”, zegt Suzanne Monnier, projectleider van Groene Matties.

De MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest ligt er nu nog kaal bij omdat de moestuintjes net zijn ingezaaid, maar één tuintje is nog wel helemaal groen. Het gaat om het lapje grond van moestuindeelnemer Abel Wolff. Dankzij slim gebruik van techniek krijgen de planten, ook al is hij er niet, altijd voldoende water.

Zeynep Özdemir, bewoner van de Pachtersdreef, vond het doodzonde dat er niets gebeurde met de binnentuin achter haar woningenblok. Daarom deed zij enkele jaren geleden een aanvraag bij de gemeente voor een moestuin. Sinds maart van dit jaar is de MengelMoestuin een feit en Zeynep gloeit van trots. “Kinderen uit de buurt noemen mij ook wel de ‘tante’ van de tuin.”

Acrobatische acts, muziek van wereldband Metsäkukkia, een pompoensmoothiefiets, proeven van tientallen bijzondere pompoengerechten of lekker chillen bij een van de vele kampvuren met een pompoensoepje. De MengelMoestuin in de binnentuin tussen de Pachtersdreef, Beresteinlaan, Schoutendreef en Drostendreef in Den Haag Zuidwest was afgelopen zaterdag het kloppend hart van het Oogstfeest. Eén van de hoogtepunten was het uitreiken van de prijzen voor de mooiste, meest unieke en grootste pompoen van Den Haag én het lekkerste vegetarische pompoengerecht.

Natasja Koendjbiharie draagt zorg voor het pompoenveld van Groene Matties in het Zuiderpark in Den Haag waar pompoenen voor Kies! Sociale Supermarkt worden geteeld. Ook op andere plekken in Zuidwest, waaronder de MengelMoestuin en mensen thuis, worden pompoenen gekweekt voor de rijdende winkel voor cliënten van de voedselbank. “De pompoenen zijn absoluut lekker. Zeker omdat er zoveel liefde in is gegaan”, zegt Natasja.

Niet alleen de moestuin van Abied Guman in de MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest staat vol met groen. Ook zijn woning aan de Jonkersdreef is tot de nok toe gevuld met groente-en fruitplanten. “Het zijn er zeker meer dan honderd”, zegt Abied. Door het tuinieren heeft hij zijn leven weer op de rit gekregen.

Na een maandenlange voorbereiding was het zaterdag 5 juni eindelijk zover: de opening van de MengelMoestuin in Den Haag Zuidwest. Tientallen buurtbewoners en vrijwilligers van de Groene Matties-moestuin kwamen af op het tuinfeestje in de binnentuin tussen de Pachtersdreef, Beresteinlaan, Schoutendreef en Drostendreef.