tekst Tanja Verkaik
fotografie Bart van Vliet
Op de klanken van de Arabische muziek van performer Sattar Alsaadi stroomde de MengelMoestuin vol met buurtbewoners, kinderen, moestuindeelnemers en ook toevallige voorbijgangers. De binnentuin omklemd door de Pachtersdreef, Drostendreef, Beresteinlaan en Schoutendreef was dé plek voor ouders en kinderen. De Haagse Boomtoppers hielpen kinderen letterlijk de boom in. De allerjongsten konden zelf pesto maken van wilde kruiden, zich laten schminken of plaatsnemen op een smoothiefiets om op een sportieve manier een gezond drankje te maken. Volwassenen leerden zelf calendulazalf te maken, een medicinale zalf op basis van planten.
De goedgevulde tafels vol zelfgemaakte, vegetarische gerechten van buurtbewoners waar verse oogst van de moestuin in werd verwerkt, trokken veel mensen aan. Aan picknicktafels werd er genoten van de lekkernijen door de bezoekers. De koffiefiets Plør deed goede zaken. “De cappuccino’s waren niet aan te slepen”, zegt koffieverkoper Peter de Grood. Ondertussen zijn buurtkinderen bezig met het maken van een levensgrote tekening onder een overkapping. “Geweldig, leuke evenementen en ontmoetingsplekken zijn precies wat dit stadsdeel nodig heeft”, zegt bezoeker Achmed, die de middag met zijn dochter doorbracht in de MengelMoestuin bomvol kinderactiviteiten.
Groene wandeltocht
Frank Kanhai leidde de Oogstfeest-wandeling van de MengelMoestuin via ‘zo min mogelijk beton’ naar het slotfeest aan de Gunstersteinweg in de tuin van de dagbestedingslocatie van Middin. Kanhai is een fervent wandelaar die samenwerkt met de Bas van Goor Foundation. Doel van deze stichting is om mensen met diabetes in beweging te krijgen. “Met simpele aanpassingen kan al winst worden geboekt op gezondheidsgebied”, stelt Kanhai. “Stap bijvoorbeeld eens een tramhalte eerder uit om meer te bewegen.” Regelmatig organiseert hij wandelingen met een thema, zoals een Holi-wandeling. “Ik vind het belangrijk om verschillende culturen bij elkaar te brengen en door te wandelen de gezondheid te bevorderen.” Tientallen Hagenaars gaven zich op voor de wandeling door Den Haag Zuidwest die een uur in beslag nam. “Het voordeel van wandelen is dat je op veel mooie plekken komt die je vanuit de auto nooit zou zien.” Alle wandelaars kregen op de slotlocatie uit handen van projectleider Suzanne Monnier van Groene Matties een certificaat uitgereikt.
Groene parels Moerwijk openden deuren
In de Marcustuin, Paradijstuin en aan de groenstrook aan de Sara Burgerhartweg hing ook een feestelijke stemming. Aan de lopende band kwamen er pizza’s uit de steenoven in de Marcustuin. Henk van Osnabrugge was druk in de weer met het in- en uitladen van de rijk belegde pizza’s die door vrijwilligers en kinderen in de kerk werden gemaakt. “Elke maand houden wij een pizza-avond. Dat is vaste prik.” Zo’n zeven jaar geleden werd een verwaarloosd stuk groen achter de Marcuskerk in Moerwijk getransformeerd tot buurttuin. “We kweken hier groenten en de tuin is semi-openbaar voor de buurt. Als hier iemand aanwezig is, dan is het hek open”, zegt Pieter den Oudsten van de Marcustuin. De tuin is nog altijd volop in ontwikkeling. Er staat een gloednieuwe schuur voor gereedschappen en er komt een kas waar mensen met groene vingers aan de slag gaan. “De buurt onderhoudt de tuin zelf”, vult Van Osnabrugge aan. Iets verderop ligt de Paradijstuin, die sinds enkele maanden is geopend. Verscholen in de binnentuin tussen de Pieter Langendijkstraat, Joan Blasiusstraat en Aagje Dekenlaan is met recht een groen paradijsje ontstaan. Aangrenzend aan de woningen staan moestuinen vol met oogst. Aan een lange tafel zaten talloze buurtbewoners met schalen vol lekkernijen. Er werd gedanst en belangstellenden kregen een rondleiding. “Het begon allemaal met een klein bakje van twee bij twee meter”, zegt Loubna van de Paradijstuin. “Soms wil ik even snel naar de tuin, maar als je even gaat zitten, wil je niet meer weg. Het is echt een paradijsje geworden. De tuin geeft plezier en we proeven regelmatig de oogst met elkaar.”
Pop-up café en afvalsuppen
Aan de Sara Burgerhartweg staat de groenstrook er minder florissant bij. En juist daar moet verandering in komen. Er verrees een pop-up café waar buurtbewoners onder het genot van een milkshake, koffie en pannenkoek konden meedenken over de invulling van de somber ogende groenstrook langs een sloot. Manon Tiessink ging namens Groene Matties in gesprek met bewoners. Nori en Erodita zijn aangeschoven in het café. “Ik vind een pluktuin een leuk idee en een natuurspeeltuin. Dan kunnen kinderen lekker spelen met zand of op houten speeltoestellen terwijl de volwassenen kruiden kunnen plukken”, zegt Nori, die vindt dat er te veel ‘kijkgroen’ is in Den Haag Zuidwest. “Groen waar je niets mee kan. Natuurlijk is hier het Zuiderpark, maar de verbinding naar het park is niet optimaal. Bewoners moeten meerdere drukke kruispunten oversteken.” Erodita verzorgt wekelijks een gezonde lunch bij Buurtkamer de Luyk aan de Jan Luykenlaan en ziet graag focus op gezond eten in de groenstrook. “Ik ben geïnteresseerd in gezonde voeding en daar is in deze wijk echt nog een grote slag in te maken. Bij De Luyk proberen we dit te stimuleren door voor een laag bedrag gezonde maaltijden aan te bieden.” Alle wensen van de buurtbewoners voor de groenstrook worden door Manon overgebracht aan de gemeente Den Haag. Rondom het pop-up café werd onder begeleiding afval uit het water opgevist vanaf een supboard door kinderen. Langs de kant lagen al na korte tijd twee volle vuilniszakken. “We hebben de sloot heel wat schoner kunnen achterlaten”, aldus de begeleidster.
Spectaculair slotfeest
Aan het einde van de middag verplaatste de stoet feestgangers zich richting de dagbestedingslocatie van Middin aan de Guntersteinweg voor het slotfeest. Acrobatenduo La Familia Volante heette de bezoekers op ludieke wijze welkom. Het pad richting de tuin van Middin hing vol met sfeerlampjes en vlaggetjes. “Ik heb nooit geweten dat deze mooie plek gewoon in mijn wijk ligt”, zegt een bezoeker die zijn ogen uitkijkt. Er waren onder meer optredens van bekende Haagse artiesten, zoals Yaëll Campbell, Jack Faded, Nina & Febby en dj Adnan.PSD. De Participatiekeuken van Ben Lachab verzorgde een vegetarisch buffet voor alle bezoekers dat in de smaak viel. Terwijl de bezoekers chutneys probeerden van Shanine Surinaamse Chutney, een klein gerechtje proefden met moestuingroenten erin verwerkt, besparingstips kregen van Duurzaam Den Haag of genoten van Surinaams schaafijs werd er in het hoofdgebouw druk overlegd door de juryleden van de Potjes Challenge: Stefan Baecke, Ritesh Mathoerapersad, Halim Sahbudak, Ouafaa Belhaddad en Sarita Doebar. Ruim dertig potjes met vegetarische lekkernijen: van sambal tot kalebasjam, chutneys en groenten in zuur stonden uitgestald op tafel. De potten gingen over en weer en de beoordelingsformulieren werden nauwgezet bijgehouden. Ondanks de geheime bijeenkomst waren er een paar pottenkijkers. Achter de ramen keken de drie alpaca’s, waar de cliënten van Middin regelmatig mee wandelen, nieuwsgierig naar de tafel vol mensen. Bij het proeven van een lepel pittige Javaanse sambal kreeg jurylid Baecke het letterlijk bloedheet. De oprichter van het snack- en ontbijtproductenbedrijf Yespers riep uit: “Echt spicy dit. Mijn bril beslaat ervan.” De gedroogde appelstukjes dempten de ergste hitte. De jury smulde hiervan en was onder de druk van het niveau van de deelnemers. De pot met zoete auberginejam ging erin als zoete koek. Voor de Haagse maker van deze bijzondere jam Döndü Arslan was dit ook een experiment. “Ik had nog nooit eerder dit recept gemaakt. Ik vond het heel spannend hoe de jury het zou vinden”, vertelde Döndü na de prijsuitreiking waar zij uit handen van burgemeester Jan van Zanen de derde prijs kreeg. Ze won honderd euro. Op de tweede plek stond de tomatenchutney/sambal van Ülkü Aydin, toevallig een van Döndüs buurvrouwen, die de groenten uit haar tuin verwerkte in haar potje. “Er zit onder meer paprika in, tomaten, zout en olie. Ik vind het echt heel leuk dat ik een prijs heb gewonnen. Dit gerecht is ook heel lekker met brood”, vertelde Ülkü. Zij nam met een grote glimlach de envelop met honderdvijftig euro in ontvangst.
Chimichurri was dé showstopper
Er waren ook tranen van geluk. Sergio Almazo Daza leverde zijn befaamde chimichurri in, een licht-pittige kruidensalsa. De jury was het er unaniem over eens dat dit een product is dat veelzijdig is en gewoon vreselijk lekker is. “Goed van smaak en het voegt echt iets toe aan de markt”, vond jurylid Halim Sahbudak. “Het is een recept van mijn Colombiaanse oma”, zegt Sergio geëmotioneerd, die een geldbedrag kreeg van tweehonderdvijftig euro. “Je kunt het overal bij eten: aardappelen, brood, pasta, vlees”, somt hij op. Het winnen van de Potjes Challenge geeft een onverwachtse draai aan zijn leven. De eerste vijfhonderd potjes worden in productie genomen door Yespers. Daarnaast krijgt de Hagenaar coaching en begeleiding bij het opzetten van een eigen bedrijf van Startup Zuidwest en een training van Stichting The Social Club. Deze stichting met als thuisbasis The New Farm in Moerwijk vertegenwoordigt, inspireert en verbindt sociaal ondernemers die met maatschappelijke en duurzame impact ondernemen. Als kers op de taart gaf The Social Club Sergio nog eens duizend euro extra om zijn bedrijf van de grond te krijgen. “Ik ben heel happy”, bracht Sergio uit. De Haagse burgemeester was verbaasd over het vele culinair talent in Den Haag Zuidwest. “Je hebt hier niet alleen veel amateurtuinders, maar ook heel veel kooktalent. Het is prachtig dat deze deelnemers een steuntje in de rug krijgen”, aldus Van Zanen.
Het Oogstfeest ging nog tot een uur of negen door. Onder het genot van een drankje gingen de voetjes van de vloer. De laatste feestgangers liepen tegen het eind van de feestelijke avond veelal lopend of per fiets terug naar huis onder een zee van feeërieke lichtjes.