door Tanja Verkaik
Wie heeft er nou groene gordijnen in zijn woonkamer. Abied lacht. “Dit is denk ik wel uniek.” Een enorme rij met galiameloenplanten vormt een groen lint voor het raam van de woonkamer. Het is de bedoeling dat er binnen enkele weken echt Haagse meloenen op het menu staan. Niet alleen zijn twee balkons en woonkamer staan vol met onder meer broccoli, peultjes en paprikaplanten. Ook een van de slaapkamers is opgeofferd voor zijn nieuwe hobby.
Ik heb de smaak te pakken
Al zeventien jaar woont Abied aan de Jonkersdreef. Sinds maart heeft hij een lapje grond in MengelMoestuin, maar dat is niet genoeg om zijn honger naar groen te stillen. “Ik kijk nu ook naar een stuk grond in een kas in het Westland van een rozenkweker. Perfect om meloenen in te kweken. Ja, je kunt wel zeggen dat ik de smaak echt te pakken heb gekregen.
Moestuin verbindt buurtbewoners
Een moestuin zoals de MengelMoestuin in de binnentuin tussen de Pachtersdreef, Beresteinlaan, Schoutendreef en Drostendreef is volgens Abied ‘een must voor de wijk’. “Een moestuin brengt mensen bij elkaar. Voor de opening zeiden mensen elkaar niet eens gedag op straat. Nu is het alsof we elkaar al jaren kennen.”
De in Suriname geboren Abied vindt het wel jammer dat contact met de buren in de Nederlandse samenleving niet vanzelfsprekend is. ,,Mensen zijn hier echt op zichzelf. In Suriname kent iedereen elkaar.” Een groen project helpt in zijn ogen om juist die sociale cohesie te versterken in buurten.
Geen groene vingers: nu wel
Groene vingers had Abied voorheen absoluut niet. Toch was de wens er altijd om een volkstuin of moestuin te hebben. “Maar ik liep tegen lange wachtlijsten aan en de kosten. Het is best prijzig om een volkstuin te huren. Toen het pamflet van Groene Matties in mijn brievenbus lag waarin deelnemers werden gezocht voor een moestuin, twijfelde ik geen moment.
Oogst
Vanwege de nachtvorst konden de plantjes lange tijd nog niet de grond in. Dus startte Abied met het opkweken in zijn woonkamer die steeds voller raakte. “Het probleem is, of eigenlijk mijn geluk is dat alle zaadjes die ik plant uitkomen.” Dat is te zien aan zijn moestuin getiteld Soraya, de naam van zijn dochter, die in volle bloei staat, maar ook aan de planten in zijn woning en op de balkons. De oogst is straks zo uitbundig dat Abied niet alleen zijn gezin kan voeden, maar ook talloze Hagenaars. “Ik denk erover na om een deel van mijn oogst te verkopen.” Je proeft echt het verschil of een courgette uit de supermarkt komt of uit de moestuin. Veel smaakvoller en een stuk minder vocht. Ik koop nooit meer groente in de supermarkt.”
Moestuin was redding
De moestuin heeft Abieds leven weer kleur gegeven. Na een verkeersongeval kon hij niet langer werken als brandwacht en belandde hij thuis. Ook zijn relatie liep op de klippen. “Ik heb nu geen therapeut meer nodig. De moestuin is mijn therapie. Daar ben ik heel dankbaar voor.” Hij moedigt mensen die ook kampen met psychische klachten aan om te gaan tuinieren. “Ik sta nu iedere dag om vijf uur op en ga gelijk kijken bij de planten en praat er zelfs mee. Ik ben zelf heel dankbaar voor deze kans en iedereen kan het leren.” Abied heeft zelf veel geleerd van Suzanne en Kitty van Groene Matties en is iedere dag te vinden in de tuin. “Ik kijk ook veel filmpjes op YouTube om meer te leren. “Ik heb tomaatjes, gele en rode pepers, sperziebonen, doperwten, paprika en zelf watermeloenen”, somt hij op. Werkelijk overal staan potjes met planten die keurig zijn gelabeld. “De hobby is uit de hand gelopen”, zegt hij met een grote glimlach. “Ik wil zelfs een deel van mijn woonkamer afscheiden om in te richten als kas. Ik moet dit gewoon doen.”