tekst Tanja Verkaik
fotografie Sjoerd Vink en Bart van Vliet
De naam werd letterlijk uit een volle gieter vol naamsuggesties getrokken door vrijwilliger Abied Guman en sluit perfect aan op de verschillende achtergronden en leeftijden van de deelnemers die hun eigen moestuin en de gezamenlijk moestuin samen onderhouden. “Dit is echt een mijlpaal”, zegt Suzanne Monnier, projectleider Groene Matties. Vol trots kijkt zij naar alle deelnemers die druk in de weer zijn met het bouwen van klimrekken voor pompoenen, een plantenbibliotheek die met hulp van een ambtenaar van de gemeente in elkaar wordt gezet en zelfs het oogsten van de eerste lekkernijen uit de moestuin.
Nihal Kayahan instrueert haar kinderen om de paprikaplant te plukken. “Eerlijk gezegd had ik helemaal geen verstand van tuinieren. Ik dacht ‘zaadjes stop je in de grond en hopsakee er komen plantjes’. Maar dat is niet zo. Plantjes zijn net baby’s die je goed moet verzorgen.”
Suzanne is ontzettend trots op alle deelnemers. “Ik hoop op een heleboel gezelligheid, saamhorigheid en een stukje gezondheid. Buitenzijn is zo fijn.” Niet alleen vrijwilligers, maar ook buurtbewoners kwamen af op het tuinfeest. Iedereen nam iets te eten mee, zoals zelfgemaakte couscoussalade en gevulde wijnbladeren. Vanaf de balkons genieten ook diverse bewoners mee van het feestje.
Tuin is ontmoetingsplek voor de buurt
Wethouder Martijn Balster (Wonen, Wijken, Welzijn) offerde zijn vrije zaterdag graag deels op om de opening van de gloednieuwe werkplaats en keuken te verrichten samen met Zeynep Özdemir, één van de initiatiefnemers van de moestuin. Zij trokken een grote groene strik los rondom het bouwwerk. Applaus barst los. “Een paar weken geleden was er nog bijna niets te zien. Gelukkig waren de weergoden ons gunstig gezind de afgelopen tijd”, zegt Balster in zijn korte speech. “Het is niet alleen een fijne plek omdat het zo groen is, maar het is ook een plek om elkaar te ontmoeten.”
Dat de zon zich niet liet zien op de verder droge dag maakte niets uit. “Een glimlach geeft ook licht als de zon”, zegt Zeynep. “Ik wilde graag een plek waar kinderen konden leren waar ons voedsel vandaan komt. Het is leerzaam, goed voor de woordenschat en een leuke manier om met elkaar in contact te komen.” De wethouder plant ook samen met de vrijwilligers een reuzenpompoen in het pompoenveld. Want op deze dag werd ook het officiële startschot gegeven van de Pompoenchallenge waar wijkbewoners en de vrijwilligers van de moestuin aan deelnemen. De lekkerste, meest unieke en mooiste pompoen wint een geldbedrag van 50 euro. Winnaars worden op 9 oktober tijdens het Oogstfeest bekendgemaakt. Daarnaast worden er in totaal 250 pompoenen gekweekt voor de voedselbank. Projectleider Suzanne overhandigde ook een pompoenplant aan Balster zodat ook hij mee kan doen aan de challenge. “Tuinieren vind ik ontspannend”, biecht hij op. “Maar ik ben blij dat ik geen reuzenpompoen heb meegekregen. Dat past echt niet in mijn tuin.”
Moestuin volop in bloei
Eind vorig jaar werd begonnen met het werven van enthousiaste vrijwilligers en nu is de aanleg een feit. De moestuinen staan vol met allerlei eetbare planten en kruiden. Ook die van Abied zelf staat er fleurig bij. “Ik wilde al heel lang een volkstuintje, maar het is erg moeilijk om hieraan te komen. Ook zijn de kosten voor mij niet te doen.” De bewoner van de Jonkersdreef is daarom erg blij dat hij de kans kreeg om een moestuin te onderhouden via Groene Matties, de nieuwe groene beweging van Den Haag Zuidwest die door middel van groenprojecten de buurt versterkt. Een moestuin is natuurlijk niet compleet zonder vogelverschrikker. Kinderen uit de buurt maakten in een workshop twee ludieke exemplaren voor de tuin die de plantjes beschermen tegen gulzige vogels. Daarnaast stond er ook een tent waar de kinderen geschminkt konden worden.
‘Mengelmoestuin brengt mensen bij elkaar’
De eerste sperziebonenoogst heeft Abied al letterlijk achter de kiezen. “Die heb ik gewoon in mijn huiskamer opgekweekt omdat het nog te koud was om te planten in de tuin. En die smaakten heel erg goed kan ik je vertellen.” In zijn moestuin staan tuinbonen, andijvie, komkommer, tomaten en snijbonen. Ervaring met tuinieren had hij niet. “Maar ik blijk over gouden handjes te beschikken”, zegt de Hagenaar met een glimlach. “Alle zaadjes komen uit. Dat was echt een verrassing.” Ook een deel van zijn woonkamer is ingericht voor het opkweken van plantjes. “Mijn kinderen vinden het geweldig en helpen ook mee.” Zijn eigen moestuintje is zelfs vernoemd naar dochter Soraya. Abied heeft nu al nieuwe vrienden gemaakt in de MengelMoestuin. “Ik woon hier al bijna zestien jaar en kende maar weinig mensen. Er werd zelfs amper gegroet. De MengelMoestuin brengt mensen bij elkaar. Het mooie is dat iedereen respect voor elkaar heeft.”
Kunstenaar experimenteert met irrigatiesysteem
Kunstenaar Abel Wolff woont sinds kort aan de Pachtersdreef. Hij is gek op de natuur en vindt het leuk om te experimenteren. “Ik hou van zelfregulerende systemen”, legt hij uit terwijl hij samen met vrijwilligers werkt aan vijf aardbeientorens voor de gemeenschappelijke tuin. In de bovenste bak zit het water dat via slangen naar de ondergelegen bakken met aardbeienplantjes wordt gebracht. Als de aardbeien rijp zijn mogen alle deelnemers een krat vol meenemen. “In mijn eigen moestuin heb ik een irrigatiesysteem met zonnepaneel dat een pompje aandrijft dat de planten van water voorziet. Handig als ik er een paar dagen niet ben. Vooralsnog werkt het”, zegt Abel. De MengelMoestuin is volgens hem een mooie manier om nieuwe mensen te leren kennen in de buurt.
Ontmoeting is de kracht van de moestuin, vindt Balster. “Dat de buurtbewoners samen de schouders eronder zetten, maakt dit een prachtig initiatief.”